maandag 22 maart 2021
Als het voorjaar komt dan barst langzaam het vlinderseizoen los. Zo rond eind maart/begin april zullen veel vlinders uit overwintering komen en nieuwe vlinders uit hun pop. Maar ook in de winter kun je soorten al tellen. Gelukkig geven heel veel mensen al door als ze ergens vlinders zien, maar via de kwartiertellingen worden die gegevens nog veel waardevoller en bruikbaarder.
Een kwartiertelling is een relatief nieuwe methode. De naam zegt het al, deze telling duurt vijftien minuten. En je kan allle vlinders die je ziet direct doorgeven in de app ButterflyCount. Snel, gemakkelijk en leuk!
Belangrijk van de kwartiertelling is dat exact bekend is waar er dat kwartier is gekeken en dat alle vlinders die er rondvlogen ook zijn genoteerd. Je loopt een route, doorkruist een graslandje of onderzoekt vijftien minuten lang een mooie bosrand en geeft alle vlinders die je ziet door. Het is een complete lijst en we gaan ervan uit dat soorten die niet zijn genoteerd er ook niet zijn gezien. Als we heel veel van die kwartiertellingen hebben, kunnen daar hele waardevolle analyses mee worden gedaan en kunnen we, met die gegevens, de vlinders nog beter beschermen.De plek waar je die telling doet kan steeds anders zijn, maar ook steeds hetzelfde. Ook het aantal tellingen bepaal je zelf. Je kunt één kwartiertelling doen of tien achter elkaar.
Het leukste van ButterflyCount is dat u de app ook kunt gebruiken als u in het buitenland bent. En daar zijn uw waarnemingen nog waardevoller, omdat we van veel landen in Europa veel minder kennis hebben.
Je kunt ook nachtvlinders doorgeven met de app. Ga op zoek naar plaatsen waar waardplanten staan. Wanneer je een locatie met waardplanten hebt gevonden, zet je de kwartiertelling aan. Hiervoor wordt de app ButterflyCount gebruikt. De app houdt de locatie bij die je aflegt en de tijd dat je zoekt. Hierdoor is er bekend welke inspanning er is geleverd voor de hoeveelheid rupsen die zijn gevonden. Niks gevonden? Ook dit is waardevolle data.
Je kunt op éeén locatie meerdere 15 minuten-tellingen uitvoeren. Zoek zowel rupsen van de soort als (vraat)sporen en uitwerpselen. Indien sporen worden gevonden, kan je beter zoeken of je de rupsen kan vinden. In de pdf is in een stappenplan uitgewerkt hoe de telling in zijn werk gaat. Kort samengevat:
Er bestaan al verschillende portalen om vlinderwaarnemingen door te geven. Waarom dan toch een nieuwe app?
Waarnemingen van vlinders die u doorgeeft via Waarneming.nl of Telmee.nl zijn belangrijk voor de goede bescherming van vlinders. Die losse meldingen geven veel informatie over waar bepaalde soorten voorkomen. Daarom is het zo fijn dat heel veel mensen al hun waarnemingen doorgeven. Maar deze manier van melden is zijn niet erg geschikt om voor- en achteruitgang vast te stellen. Daarvoor moet je op een gestandaardiseerde manier jaar in jaar uit tellen. En dat is waar de app ButterflyCount in voorziet.
Wilt u meedoen? Download dan ButterflyCount op uw tablet of mobiel en ga kwartiertellingen doen! In het parkje achter uw huis, in het bosje verderop, op de landbouwweg waar u dagelijks de hond uitlaat en bij de camping in Frankrijk waar u hopelijk weer heerlijk kunt kamperen binnenkort. Alle gegevens zullen worden opgeslagen (de Nederlandse gegevens komen in de Nationale Databank Flora en Fauna) en worden gebruikt voor de bescherming van die vlinders.
Is deze kou funest voor vlinders?
12-apr-2021
Het was een geweldig vlinderweekend
9-apr-2018
Paasvlinders
3-apr-2015
Welk koolwitje is dat?
22-aug-2024