Nieuwsbericht

Lekker hapje: de huismoeder!

dinsdag 11 november 2008

Wim Klein Schiphorst vond enkele dagen geleden in een achterafhoekje in de schuur meer dan 80 losse vleugeltjes van de huismoeder (Noctua pronuba).

Hij schrijft: 'In mijn schuur zijn wat hoekjes waar ik niet elke dag kijk. Laatst was ik op zoek naar wat planken toen mijn oog viel op een achteraf stukje vensterbank. Ik moest wel twee keer goed kijken voor ik mijn ogen geloofde. Er lagen, slordig op een hoop wel meer dan tachtig losse vleugels van - op een na - allemaal huismoeders.'

De huismoeder is een nachtvlinder die graag een schuur binnen vliegt om te rusten. Dit kan overdag zijn, maar soms ook tijdens een warme periode in de zomer (een soort zomerrust). Het lijkt erop dat deze schuur een geliefde plek was voor huismoeders. Bij navraag bij Wim Klein Schiphorst bleek de huismoeder ook inderdaad de meest voorkomende nachtvlinder in zijn tuin in Heiloo te zijn.

Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de huismoeders zijn opgepeuzeld door vogels of vleermuizen (er zit een klein vlieggaatje in de wand van de schuur). Daar zijn echter geen zichtbare aanwijzingen voor gevonden in de vorm van vogelpoep, nestmateriaal of iets anders. De enige diersporen in de schuur zijn muizenkeutels, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat muizen de boosdoeners zijn, ook al omdat de vleugels allemaal in de vensterbank lagen.

Graag zouden we van u reacties willen horen op dit verhaal. Heeft u iets dergelijks ook wel eens meegemaakt? Of hebt u een idee welk beest de huismoeders verorberd kan hebben? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier. We horen graag van u!

Huismoeder