Nieuwsbericht

Nachtvlinderverwachting eind november

maandag 21 november 2016

Op de website vlindernet staat een handige tool: nachtvlinderverwachting. Deze geeft aan welke soorten nachtvlinders er op een bepaald moment op een bepaalde plek te verwachten zijn. Als je zoekt op eind november in de buurt van Wageningen, dan worden nog 12 soorten genoemd.

De tool nachtvlinderverwachting is gebaseerd op de vele honderdduizenden waarnemingen van nachtvlinders van de afgelopen jaren uit Noctua en die via Waarneming en Telmee in de NDFF zijn beland. Als je de pagina opent vul je eerst de gewenste datum in en vervolgens kies je in welk type landschap je zoekt. Dan ga je naar het kaartje, zoom je in op het gebied waarvan je de vlinders wilt weten en vervolgens zoekt het model de vlinders die voldoen aan je criteria. In de zomer kan dat soms tot lijsten van wel 300 soorten leiden, maar nu, laat in het jaar zijn er veel minder nachtvinders actief. De resultaten van een zoekopdracht in de buurt van Wageningen op 27 november leverde 12 soorten nachtvlinders op die dan nog te verwachten zijn. Je kunt de lijst uitprinten, waarbij je kunt kiezen of er alleen een lijst met namen wilt, dan wel ook van elke soort een foto.

Naast de kleine wintervlinder, waarover vorige week nog een Nature Todaybericht verscheen, staan er nog 4 soorten spanners op de verwachting: gepluimde spanner, najaarsspanner, grote wintervlinder en herfstbremspanner. Naast de zwarte herfstspinner zijn de overige zes soorten uilen. Het roesje is een apart geval, want als je de vliegtijdgrafiek bekijkt zie je dat die eigenlijk het hele jaar door te zien is. Hij heeft twee generaties per jaar en overwintert als vlinder, onder andere binnenshuis.

De twee herfstspanners die genoemd worden, de geelbruine herfstuil en de bruine herfstuil, zijn vooral in oktober veel te zien, maar ze gaan, afhankelijk van de temperatuur, door tot ver in november. De geelbruine herfstuil is iets minder wijd verbreid dan de algemenere bruine herfstuil, maar zijn wel verspreid door het hele land aan te treffen. Dit najaar zijn ze, net als veel andere najaarsnachtvlinders, maar heel weinig gemeld, mogelijk door de erg warme septembermaand. Ook de komende wintermaanden zullen er nog steeds nachtvlinders actief zijn, maar dat gaat maar om een handvol soorten.

BruineHerfstuil GeelbruineHerfstuil Roesje