Nieuwsbericht

Vlindernet ‘jarig’

zaterdag 14 februari 2009

Vorig jaar tijdens de Landelijke Vlinderdag 2008 werd de nieuwe versie van Vlindernet gepresenteerd. Vandaag vindt in Wageningen de Landelijke Vlinderdag 2009 plaats en dus is Vlindernet een beetje jarig.

In het afgelopen jaar is er veel gebeurd op Vlindernet. Een greep uit de vele toevoegingen en verbeteringen:

  • Er zijn duizenden nieuwe foto’s toegevoegd, die door enkele honderden fotografen zijn ingestuurd. Alle fotografen willen we daar nogmaals hartelijk voor bedanken. Door al die nieuwe foto’s is de kwaliteit van Vlindernet zeker verbeterd!
  • Er zijn sinds de start van het nieuwe Vlindernet 4 nieuwe soorten nachtvlinders aan Vlindernet toegevoegd: de kadeni-stofuil (Platyperigea kadenii), de vale stofuil (Athetis hospes), de kleine wilgenuil (Nycteola asiatica) en de beukentandvlinder (Drymonia obliterata).
  • Aan Vlindernet is de Nachtvlinderverwachting toegevoegd. Gaat u nachtvlinders kijken en wilt u weten welke soorten u kunt verwachten? Vul dan de gevraagde gegevens in en de 'nachtvlinderverwachting' geeft u een lijst met de meest waarschijnlijke soorten die in de betreffende periode vliegen in de regio waarbinnen de locatie valt.
  • Twee andere zoekmethoden die aan Vlindernet zijn toegevoegd zijn het foto-overzicht vlinders en het foto-overzicht rupsen.
  • Neemt u eens een kijkje onder “Vlinders algemeen” in de bovenste menubalk. U vindt daar een heel aantal interessante artikelen die gerubriceerd zijn in verschillende onderwerpen.
  • Elke maand vragen we uw aandacht voor een of meer vlinders en/of rupsen bij de Aandachtssoort.
  • Allerlei verdiepende soortinformatie is toegevoegd, bijvoorbeeld pdf’s naar artikelen uit tijdschriften als Vlinders, Entomologische Berichten, Nederlandse Faunistische Mededelingen, het Natuurhistorisch Maandblad en De Levende Natuur.
  • Linksboven op de homepagina is een link toegevoegd naar een sitemap voor een snel overzicht van wat er op Vlindernet te vinden is.
  • Het aantal determinatiepagina’s om gelijkende soorten goed uit elkaar te kunnen houden, is het afgelopen jaar flink uitgebreid. Zie de lijst met gelijkende soorten. Via de links achter de soortgroepjes vindt u de pagina’s met determinatiekenmerken en duidelijke illustraties. Er zullen in de loop van dit jaar nog meer pagina’s volgen.
  • Op dit moment zijn we bezig met het vernieuwen van de kaartjes op de hoofdpagina's van de nachtvlinders. De kaartjes zijn gebaseerd op de inmiddels 2,1 miljoen waarnemingen uit de database Noctua.

Vlindernet blijft in beweging. We doen ons best om alle informatie zo actueel mogelijk te houden. Heeft u opmerkingen, suggesties, tips? Wij horen het graag via het contactformulier.
Wilt u meer weten over de ontwikkeling van Vlindernet in de voorafgaande jaren, klik hier.
Op Vlindernet worden geen micronachtvlinders behandeld. Voor informatie over deze kleine vlinders kunt u terecht op de ook in 2008 gelanceerde website microlepidoptera.nl.