Nieuwsbericht

Wat een blauwe juffers!

woensdag 8 juni 2016

Je ziet nu volop libellen. Zowel bij het water als ver daar vandaan. Het gaat daarbij om de echte libellen, de grotere ‘helikopters’ en om de veel kleinere en slankere juffers. Die laatste zijn erg talrijk, maar vooral de blauwe juffertjes zijn soms wat lastig te herkennen, maar dat gaat veranderen!

De libellen worden in twee grote groepen ingedeeld: de juffertjes en de ‘echte’ libellen. De juffertjes zijn slank, klein en hebben hun vleugels normaal gesproken over hun achterlijf. De ‘echte’ libellen zijn forser en groter en hebben hun vleugels opzij uitstaan. Vooral juffertjes zie je momenteel veel, en ze kunnen met tientallen bij elkaar zitten, bijvoorbeeld bij een mooi begroeide tuinvijver.

Meer over de verschillen tussen juffers en echte libellen

Er zijn 5 soorten blauwe juffers die veel bij tuinvijvers voorkomen: het lantaarntje, de watersnuffel, de azuurwaterjuffer en de variabele waterjuffer. Om ze uit elkaar te houden moet je op een aantal zaken letten. 

Online cursus libellen herkennen

Lastig hoor, libellen herkennen. Leer het nu gemakkelijk online met deze cursus. Deze bestaat uit vijf blokken. In de eerste video leer je de eerste stappen om libellen te kunnen.

Lees verder

Lantaarntje

 

Het lantaarntje is de gemakkelijkste. Deze juffer heeft een blauw borststuk en een helemaal donker achterlijf. Aan het eind van zijn lijf zit een duidelijk oplichtend blauw segment: het lantaarntje.

Watersnuffel

De watersnuffel, die vooral veel voorkomt op heiden en bij vennen, maar ook verspreid bij andere wateren, heeft een brede lichtblauwe schouderstreep. Dat blauw is breder dan de zwarte streep die eronder ligt. Ook is watersnuffel te herkennen aan het bolletje op het segment vlak achter zijn borststuk. Hij heeft vrij veel blauw op het achterlijf en die stukken zijn ongeveer even groot.

Azuurwaterjuffer

De azuurwaterjuffer lijkt wel op watersnuffel, maar de schouderstreep is duidelijk smaller dan het zwart dat eronder loopt. Op het tweede segment heeft deze soort een U-teken. Op het achterlijf zijn vrij grote blauwe stukken aanwezig, die ook min of meer even groot zijn. De azuurwaterjuffer is vooral op de zandgronden een zeer algemene juffer, maar komt ook daarbuiten regelmatig voor.

Variabele waterjuffer

De laatste blauwe juffer die we hier bespreken is de variabele waterjuffer. Deze is vooral talrijk op klei- en veengronden, maar de laatste jaren breidt deze soort zich uit en kun je ze regelmatig samen met de azuurwaterjuffer aantreffen. De naam belooft al niet veel goeds voor de herkenning en hij is inderdaad variabel. Er is minder blauw op het achterlijf en de blauwe stukken zijn niet allemaal even groot. De kleur blauw is ook net een slag donkerder dan bij de azuurwaterjuffer. Het makkelijkste kenmerk is de schouderstreep. De meeste variabele waterjuffers hebben een uitroepteken op de schouder. Die schouderstreep is onderbroken en er is dus een lang deel en een puntje (!).

Herkenningskaart

Op de herkenningskaart blauwe juffers staan alle kenmerken nog eens op een rijtje.

Download de herkenningskaart

Azuurwaterjuffer BlauweJuffers herkennen Lantaarntje VariabeleWaterjuffer Watersnuffel