NP De Groote Peel

NP De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een hoogveengebied en ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het is ontstaan door de afgraving van veen voor de turfwinning. In het gebied liggen verschillende veenplassen. Delen van de paden bestaan uit knuppelbruggetjes vanwege de drassigheid van het gebied.

De Groote Peel staat bekend als vlinderrijk gebied vanwege het spiegeldikkopje dat alleen nog in de Peelregio in Nederland voor komt. Hij vliegt vooral voor in juli; dat is dan ook de beste tijd om een bezoek te brengen aan dit gebied. De kans om het spiegeldikkopje te zien is dan op elke wandelroute erg groot. Rondom de plassen komen veel vogels voor en er is een vogelkijkhut waarvandaan je uitzicht hebt over het meer. Verder bevindt zich op de routes nog een vlindertuintje waar je in de zomer veel verschillende vlinders kunt vinden. Denk hierbij aan de atalanta, de gehakkelde aurelia en het bont zandoogje. Het bezoekerscentrum, dat bij de ingang van het gebied ligt, vertelt meer over het gebied en het ontstaan ervan. Ook kan men hier na een lekkere wandeling even uitrusten en iets drinken op het terras.

Zeldzame vlindersoorten

Het spiegeldikkopje is in Nederland een zeldzame soort die alleen nog voorkomt in de Peelregio. Hij is hier wel talrijk aanwezig. De vlinder komt voor in natte ruigten en heiden in of bij loofbos; broekbossen en bosranden.

Spiegeldikkopje (foto: Kars Veling) Spiegeldikkopje (foto: Kars Veling)
Bont dikkopje (foto: Ab H. Baas). Bont dikkopje (foto: Ab H. Baas).

Het bont dikkopje is een zeldzame soort die te vinden is in natte ruigten en graslanden in of nabij bossen. In Midden- en Oost-Brabant en het oosten van de Achterhoek komt hij nog het meest voor.

De bruine eikenpage geeft de voorkeur aan bosranden en kapvlakten en jonge aanplant en opslag van eik. Verder kun je hem vinden op hogere zandgronden en stuifzanden.

Bruine eikenpage (foto: Marian Schut). Bruine eikenpage (foto: Marian Schut).