Kampina

Kampina

Kampina is een natuurgebied in Noord-Brabant en bestaat voor een groot deel uit heidevelden waarin verspreid over het natuurgebied enkele vennen voor komen. Hier heb je kans op het zien van het Heideblauwtje en het Gentiaanblauwtje.

In het oosten van Kampina liggen voornamelijk gemengde bossen. Deze bossen zijn erg open en tussen de bomen zijn weer veel vennetjes te vinden. Door de openheid zijn de bossen erg vlinderrijk en hier vind je zeldzame vlinders als de Grote weerschijnvlinder en de Kleine ijsvogelvlinder. In het zuiden van Kampina vind je de beekdalen, met aanliggende blauwgraslanden en vochtige heidevelden. Door de verschillende landschappen die er in Kampina voorkomen is het gebied een lust voor het oog. In de zomer als alles in bloei staat en er overal vlinders te zien zijn dan is een wandeling door het gebied prachtig en een ideale manier om even lekker te ontspannen.

Zeldzame vlindersoorten

Het bont dikkopje is een zeldzame soort die voorkomt in natte ruigten en graslanden in of nabij bossen. Midden- en Oost-Brabant en het oosten van de achterhoek zijn de plaatsen waar het nog het meest voorkomt. 

Bont dikkopje. Bont dikkopje.

De grote weerschijnvlinder is een zeldzame standvlinder die nog maar weinig voorkomt. Hij geeft de voorkeur geeft aan vochtige loofbossen. Met een beetje geluk kom je de soort tegen als je door het natuurgebied wandelt.

Het gentiaanblauwtje geeft de voorkeur aan laag gelegen natte heiden en vochtige graslanden. Het vrouwtje zet haar eitjes af op bloemen en kelkbladeren van de klokjesgentiaan. Deze vlinder is de laatste jaren sterk in aantal achteruitgegaan.

Gentiaanblauwtje. Gentiaanblauwtje.