Nieuwsbericht

Massaal heideblauwtjes

donderdag 18 juli 2013

Het heideblauwtje is een bedreigde Rode Lijstsoort, maar dat geloof je niet als je op de goede plekken voor deze vlinder komt. Je kunt daar honderden, maar ook vele duizenden bij elkaar te zien krijgen. Nu is de top van de vliegtijd.

Heideblauwtjes komen voor in vochtige heideterreinen. Als er ergens flink dopheide staat moet je op gaan letten en de echt grote aantallen zitten in halfopen dopheide begroeiingen. Vaak zijn dat plekken die een aantal jaren geleden zijn geplagd en waar nu niet heel veel gras staat en wel dopheide met wat kale bodem erbij. De mannetjes zijn prachtig blauw van boven met een vrij opvallende donkere rand. Daardoor valt de dunnen witte franje langs de buitenkant nog meer op. Vrouwtjes zijn veel minder opvallend, zowel wat gedrag als wat kleur betreft. Ze zijn bruin van boven met wat oranje tekening langs de rand. Aan de onderzijde hebben ze ook een rij oranje vlekjes en de voor blauwtjes kenmerkende ronde zwarte vlekken. Je kunt heideblauwtjes verwarren met andere blauwtjes. 

Waarnemingen van duizenden heideblauwtjes zijn niet vreemd. Soms loop je door een stukje heide en telt bij elke stap die je zet weer vijf heideblauwtjes opvliegen. Als je dan berekent hoeveel er op het hele veld zouden moeten zitten gaat het om enorme aantallen. Dat is zeker niet elk jaar het geval, maar 2013 lijkt een topjaar te zijn. De Vlinderstichting kreeg van de al bekende plekken op de Veluwe, in Noord-Brabant, Twente en Drenthe al heel veel meldingen binnen. Maar ook op plekken waar de soort de afgelopen jaren minder is gezien, blijken er nu veel heideblauwtjes rond te vliegen.

De Vlinderstichting roept daarom juist dit op om de waarnemingen van heideblauwtjes door te geven via Telmee of Waarneming.nl. Zo krijgt De Vlinderstichting een nog beter beeld over de plekken waar deze vlinder nog voorkomt. 

Heideblauwtje herkennen waarnemingen