Nieuwsbericht

Brand bij bruin dikkopje!

woensdag 8 april 2009

Op Youtube staat een filmpje van brand op de spoorhelling bij Eijs, een van de laatste vliegplaatsen in Nederland van het bruin dikkopje. Of dit ernstige gevolgen heeft voor deze zeldzame soort zal binnenkort blijken.

Mark Meijrink plaatste een filmpje op Youtube van een brandende spoorhelling bij Eijs. Hij schrijft er op het forum van waarneming.nl het volgende over: “vanmiddag liep ik vanaf de Eijserbossen via de Biesbergerweg richting Wijlre. tot mijn grote verbazing kwam rook bij het spoor (miljoenenlijntje) vandaan. een deel van de voet van het bekende talud stond in de brand. Niemand was ter plaatse dus een beheersmaatregel lijkt mij uitgesloten. Gelukkig had iemand de brandweer al gebeld. Maar ja, een bestelbusje van de vrijwillige brandweer zet ook niet veel zoden aan de dijk”. Op de spoorhelling is plaatselijk nog een fraaie kalkgraslandvegetatie aanwezig. Er is nog open grond en het steile talud wordt door de zuidexpositie erg warm.

Het is een van de weinige plaatsen waar het bruin dikkopje nog vliegt. Deze vlinder heeft rolklaver als waardplant (daarop zijn de rupsen gespecialiseerd), maar deze moet wel in zeer open situaties staan. In Eijs is dat aanwezig doordat het er droog en schraal is. De brand woedde voornamelijk op het lager gelegen gedeelte, wat door de afspoeling van voedingsstoffen op de steile helling toch al ruiger en dichter was. Dit deel is niet het meest optimale voortplantingsgebied voor het bruin dikkopje en ook de zeldzame kalkgraslandplanten bevinden zich vooral bovenop de helling. In mei, als het bruin dikkopje als vlinder tevoorschijn komt, zal moeten blijken of deze brand negatieve gevolgen heeft gehad voor deze vlinder.