Nieuwsbericht

Duizenden oranje luzernevlinders

dinsdag 22 september 2009

De oranje luzernevlinder, een trekvlinder die in sommige jaren vanuit het zuiden Nederland binnen komt, heeft zich massaal voortgeplant en is nu met vele duizenden in ons land te zien. Zolang er nog geen forse nachtvorst is blijven er vlinders aanwezig.

Begin september stond het volgende berichtje op de website van De Vlinderstichting en op Natuurbericht.nl: 'In juli was de oranje luzernevlinder, een trekvlinder uit het zuiden, veel aanwezig in ons land. Deze vlinders hebben zich inmiddels voortgeplant; de komende weken kunnen we hun nakomelingen volop tegenkomen. Wellicht in grote aantallen!'.

Dat blijkt een goede voorspelling te zijn geweest, want de afgelopen dagen zijn er meer dan duizend meldingen van de oranje luzernevlinder binnengekomen. Sommige daarvan gingen niet over een of twee vlinders, maar regelmatig horen we berichten over meer dan 100 luzernevlinders bij elkaar. Het gaat op dit moment in Nederland vast en zeker over 100-duizenden vlinders. De grote aantallen worden veel in het zuiden van het land gemeld, waarbij vooral Zuid-Limburg en Zeeland opvallen, maar in het hele land is deze prachtige vlinder nu te zien. Omdat oranje luzernevlinders nogal actieve vlinders zijn, krijg je ze niet altijd even goed te zien. Regelmatig komen er ook meldingen binnen van gele luzernevlinders en er zijn mensen die denken de niet in Nederland voorkomende zuidelijke luzernevlinder te hebben gezien. Meestal gaat het hierbij om de afwijkende helice-vorm van de oranje luzernevlinder.

De herkenning van de verschillende soorten luzernevlinders is moeilijk, omdat ze veel vliegen en omdat ze altijd hun vleugels gesloten houden. De bovenzijde van de vleugels krijg je alleen te zien bij vliegende vlinders. Daarop zie je het beste met welke soort je te maken hebt.
De gewone vorm van die oranje luzernevlinder is herkenbaar oranje en vooral als deze vliegt valt de oranje kleur goed op.
Moeilijker wordt het bij de gele helice-vorm van de oranje luzernevlinder, waarbij die oranje kleur ontbreekt.
De oranje luzernevlinder en ook die helice-vorm heeft altijd een vrij brede donkere rand langs de achtervleugel. Bij de gele luzernevlinder is dat slechts een klein streepje zwart. De gele luzernevlinder is wel aanwezig in Nederland, maar de aantallen zijn laag. Kijk voor de beschrijvingen en veel meer foto’s op Vlindernet.