donderdag 31 juli 2014
Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe vlindersoort in Nederland opduikt. Maar een nieuwe vlindersoort voor Europa vinden in Nederland is al helemaal een bijzonderheid.
Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe vlindersoort in Nederland opduikt. Maar een nieuwe vlindersoort voor Europa vinden in Nederland is al helemaal een bijzonderheid.
Op 22 juli vonden Marcel Prick en Arnold Wijker in het Vijlenerbosch een vlinder die in eerste instantie voor een oud (‘afgevlogen’) exemplaar van de getande spanner (Odontopera bidentata) werd gehouden. Maar al heel snel lieten zij die gedachte varen. Uiteindelijk kwamen zij tot de conclusie dat het een nieuwe soort voor Nederland moest zijn en dat de soort verwant zou kunnen zijn aan de wikke-uil (Lygephila pastinum), omdat de vlinder qua grootte en vorm een beetje aan deze soort deed denken. Nog diezelfde nacht werd thuis Europese literatuur geraadpleegd, maar zonder resultaat. Daarom werden foto’s van de vlinder naar Rob de Vos (Naturalis Biodiversity Center) gestuurd die al snel met een reactie kwam. Hij was niet eens verrast toen hij de foto’s zag. Het beestje kwam hem heel gewoon voor, maar bedacht toen “wacht eens even, deze is in Nederland gevangen!' Verder schreef hij dat het inderdaad een heel gewone vlinder is, maar niet in Europa. Het is een vrouwtje van Ericeia inangulata Guenée, 1852 [Erebidae (Spinneruilen), Erebinae, Hulodini], een soort uit het Indo-Australische gebied. Ook in Afrika worden exemplaren gevonden, dus mogelijk versleept met goederen of is er dan toch misschien sprake van migratie? Rob kent dit beestje van Nieuw Guinea, waar hij onderzoek doet. Voor zover bekend is de soort nog nooit eerder in Europa vastgesteld.
Het is onwaarschijnlijk dat deze vlinder op eigen kracht uit India of Indonesië naar hier is gekomen, dus vermoedelijk is het een meelifter, verstekeling geweest in groenten of tropisch fruit.
Het mannetje en het vrouwtje zijn verschillend qua kleur en tekening (seksueel dimorf), waarbij het mannetje contrastrijker getekend is dan het vrouwtje. De waardplanten van de rups behoren meestal tot de Vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae) zoals Acacia, Albizia, Cassia, Dalbergia, Mimosa, Senna en Xylia.
Hoe vergaat het de buxusmot?
26-aug-2024
Buxusmot: zwart-witte vlinder in de tuin
22-sep-2020