Nieuwsbericht

Exotisch egaal kijkgaatje op nieuwjaarsdag

maandag 7 januari 2013

Op nieuwjaarsdag is in Culemborg binnenshuis een micro nachtvlinder aangetroffen. Het bleek te gaan om een exoot met de fraaie naam egaal kijkgaatje. Deze micro nachtvlinder hoort niet in ons land thuis, maar komt mee met plantmateriaal uit het buitenland.

Met een nog duf hoofd na de voorgaande nacht kwam ik op nieuwjaarsdag de keuken binnen voor een stevig kop koffie. Nog voor ik het water had opgezet zag ik een klein vlindertje vliegen, maar voor ik goed had kunnen kijken was hij alweer verdwenen. Na de koffie en een stuk frisser zochten we de keuken nog goed door en bij de rozemarijn die in de vensterbank stond, zagen we het beestje weer. Toen hij ging zitten op de broodplank kon een foto worden gemaakt, want hij was niet 'één-twee-drie op naam te brengen. Zoeken op microlepidoptera.nl, de website voor micro nachtvlinders, gaf wel duidelijkheid over de familie (Tineidae, echte motten), maar de soort konden we niet vinden. We plaatsten de foto op het forum van Waarneming.nl en Telmee en al snel kwam er een antwoord van Tymo Muus, een echte microspecialist: “Monopis imella, dus best leuk! Heb je recentelijk nieuwe planten gekocht, bijv. potje rozemarijn, of een andere kruidachtige of een vensterbankplant?”

Dat had hij inderdaad goed gezien, het vlindertje, dat luistert naar de fraaie Nederlandse naam egaal kijkgaatje, zat in de keuken in de buurt van de rozemarijn. Tymo had vervolgens nog meer informatie over dit vlindertje: 'Monopis imella is absoluut geen soort die van nature in Nederland voorkomt. De soort wordt met regelmaat geïmporteerd, soms op enorme schaal. De kwekers hebben doorgaans weinig ervaring met deze soort omdat ze in de humus leven (en haarvaten!) van onder andere rozemarijn. Je merkt niets van de soort totdat de vlinders komen, meestal tussen december en april en later komt dan ook nog wel een generatie voor. Toen ik nog in Friesland woonde heb ik de soort gekweekt, en uit één pot heb ik soms 30 exemplaren kunnen kweken - en het tuincentrum had ongeveer 50 potten staan, dus reken maar uit wat voor een wolk van vlindertjes er boven de rozemarijn fladderde!' Ook gaf hij nog aan dat de popjes in de pot van de rozemarijn boven de grond uit zouden moeten steken. Ondanks goed zoeken waren die in onze pot helaas niet te vinden.

Tekst: Kars Veling

EgaalKijkgaatje exoten KarsVeling microvlinder