Nieuwsbericht

Grauwe bandspanner: nieuwe nachtvlinder voor Nederland

maandag 14 oktober 2019

In de Vijlenerbossen in Zuid-Limburg is, in een lichtval, een grauwe bandspanner aangetroffen. Deze nachtvlinder was nog niet eerder in ons land gezien. De dichtstbijzijnde vliegplaatsen liggen op respectievelijk 45 en 30 kilometer in Belgiƫ en Duitsland.

In het Vijlenerbos in het uiterste zuiden van Limburg worden vaker nieuwe nachtvlindersoorten voor ons land ontdekt. Dat komt door de zuidelijke ligging: veel soorten rukken immers op vanuit het zuiden, maar ook omdat nachtvlinders daar zeer intensief worden onderzocht. Nachtvlinderkenner Marcel Prick is er zeer regelmatig te vinden. In het oktobernummer van het tijdschrift van de NEV, Entomologische Berichten (79 (5): 196), doet hij verslag van zijn ontdekking van de grauwe bandspanner (Epirrhoe molluginata). In 2016 ontdekte Prick er ook al de witte sparspanner.

Nieuwe populatie

Marcel Prick ontdekte de vlinder op 30 juni 2019 ’s morgens vroeg na een tropische nacht.  Hij was toen zijn lichtval aan het legen. Op het eerste gezicht op een afwijkende vorm van de gewone bandspanner (Epirrhoe alternata) leek. Na flink wat zoeken bleek het echter te gaan om een vrouwtje van de grauwe bandspanner.

In België is deze vlinder zeer zeldzaam. Tot nu toe werd hij alleen in de provincies Luxemburg en Luik  gezien. De dichtstbijzijnde locatie is de Vallée de la Holzwarche, 45 kilometer verwijderd van het Vijlenerbos. In Duitsland is bij Monschau (op 30 kilometer afstand) ook een vliegplaats. De rupsen leven op allerlei walstrosoorten, die ook in de Vijlenerbossen volop aanwezig zijn. Omdat er op relatief korte afstand populaties van de grauwe bandspanner zijn, bestaat de mogelijkheid dat er snel nog meer opduiken. Op termijn kan dat voor een populatie in de Vijlenerbossen zorgen.

Onderzoek naar nachtvlinders

Om meer te weten te komen over nachtvlinders doet De Vlinderstichting veel onderzoek. Welke soorten zitten waar, en gana ze voor- of achteruit? Om hier achter te komen is het Meetnet Nachtvlinders opgezet. Dankzij dit meetnet weten we steeds meer over het leven en de verspreiding van nachtvlinders.

Meer lezen

GrauweBandspanner MarcelPrick Nachtvlinders