Nieuwsbericht

Iep iep hoera!

donderdag 28 mei 2015

De iepenpage is ernstig bedreigde vlinder in Nederland. Je kan deze vlinder op maar een paar plekken in Nederland tegenkomen. Om te zorgen dat er meer leefgebied voor deze bijzondere vlinder komt, gaan we op een heel bijzondere manier aan de slag... een triathlon voor het eerste Nederlandse iepenlint!

Op 2 augustus wordt in Nederland de eerste IRON Man Triathlon van Nederland gehouden. Een zware opgave: deelnemers moeten 3,8 kilometer zwemmen in open water, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen. De Vlinderstichting heeft Sander Turnhout bereid gevonden om deel te nemen aan deze loodzware tocht. En dat niet alleen: Sander gaat dit speciaal doen voor de iepenpage. Door zich te laten sponsoren, wil hij zoveel mogelijk geld binnenhalen om de iepenpage te beschermen.

DONEER NU

Wat gaan we doen?

In Maastricht is een aantal iepen bekend waar nog iepenpages leven, en ook op de Pietersberg komen ze nog voor. Ze leven op iepen, maar door de iepziekte zijn veel iepen in Nederland verdwenen. Daarom wil De Vlinderstichting een 'iepenlint' door het Jekerdal realiseren. Met dit lint verbinden we het leefgebied in Maastricht met de iepenpages op de Pietersberg. Uit onderzoek blijkt de kansen voor de iepenpage aanmerkelijk verbeteren als er 'iepenlinten' aangeplant worden tussen de huidige populaties.

Wat is er nodig?

Een geschikte iep kost ongeveer €350. Om de populatie iepenages in de stad Maastricht te kunnen verbinden met die op de Pietersberg, zijn ongeveer 10 iepen nodig. Met een bedrag van €3500 is het eerste iepenlint dus rond!

Help mee en doneer een iep!

Resultaten

Omdat de IRON Man voor ten minste drie jaar naar Nederland is gehaald levert het – voor dit parcours – goede zichtbaarheid op om het iepenlint door het Jekerdal langs de route van de marathon aan te planten. Tijdens de tweede editie is het resultaat dan al zichtbaar. En kunnen de iepenpages in 2016 vrolijk meevliegen met de sporters, langs hun eigen iepenlint.

Als er een vlinder over de dam is…

Door het eerste iepenlint vanuit de maatschappij te financieren demonstreren we draagvlak voor de iepenpage bij anderen. En omdat er drie IRON Man triathlons gepland staan én omdat de Provincie Limburg met dank aan het schitterende landschap een groot aantal sportevenementen in de buitenlucht rijk is, heeft het idee veel potentie om te groeien. Met als resultaat dat de iepenpage een stuk minder kwetsbaar wordt.

Helpt u ook mee? Doneer een iep en help ons het iepenlint te realiseren! Zie ook het Vlinderstichting project voor bescherming van de iepenpage.

actie Iepenpage