Nieuwsbericht

Nachtvlindernacht 2015 veel mensen, niet zo veel vlinders

maandag 14 september 2015

Afgelopen weekend was weer de nationale nachtvlindernacht. Op meer dan 100 locaties gingen waarnemers op pad om met licht en smeer de nachtvlinders te lokken en in kaart te brengen.

Het weer was, met name vrijdagavond, erg goed. Het was droog, niet te koud en er was weinig wind. Omdat de zon om acht uur onder gaat konden vanaf een uur of negen de eerste nachtvlinders worden aangetroffen op het laken en op de smeer. Het relatief vroege starttijdstip betekent dat veel mensen op bezoek gingen op een nachtvlinderlocatie en het eerste uur waren ook veel kinderen aanwezig.

Het aantal vlinders viel wat tegen. Er waren plekken waar de hele avond maar 20-30 vlinders te zien waren. Nog lang niet alle gegevens zijn verwerkt, maar we kunnen hier wel een eerste indruk geven. De huismoeder werd het meest geteld. Deze vlinder, die zowel op het laken als op stroop wordt gezien, was op bijna elke locatie de meest talrijke soort. Ook de vierkantvlekuil en de zwarte c-uil waren op de meeste plekken aanwezig. Andere soorten uit de voorlopige top tien zijn gamma-uil, bruine snuituil, appeltak, volgeling, agaatvlinder, piramidevlinder & taxusspikkelspanner.

NationaleNachtvlindernacht