Nieuwsbericht

Tekenradar gelanceerd

woensdag 11 juli 2012

Eind maart dit jaar hebben Wageningen Universiteit en het RIVM de website www.tekenradar.nl gelanceerd. Op Tekenradar.nl vindt u onder andere een tiendaagse verwachting van het tekenactiviteitsniveau van de aanwezige teken.

De organisaties willen met de tekenverwachting mensen bewuster maken van de aanwezigheid van teken zodat ze zich beter beschermen tegen een tekenbeet en zichzelf na een bezoek aan natuur, park of tuin controleren op een tekenbeet. Op de site zijn ook cijfers te vinden over het voorkomen van de ziekte Lyme per gemeente.

Tekenradar.nl biedt verder de mogelijkheid om deel te nemen aan het onderzoek aan tekenbeten en de ziekte van Lyme. Iedereen met een tekenbeet en/of een rode ringvormige huiduitslag na een tekenbeet (erythema migrans) kan deze melden op Tekenradar.nl. In de eerste drie maanden zijn meer dan 4.000 tekenbeten doorgegeven. Mensen met een tekenbeet wordt gevraagd om de teek na het verwijderen naar het RIVM op te sturen (instructies via de site). Het RIVM onderzoekt kosteloos of de teek de Borrelia bacterie draagt. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Deelnemers aan het onderzoek wordt gevraagd om in anderhalf jaar tijd elke drie maanden een korte vragenlijst in te vullen. Met dit onderzoek wil het RIVM te weten komen hoe vaak en onder welke omstandigheden de ziekte van Lyme ontstaat na een tekenbeet en hoe vaak dit leidt tot ernstige ziekte.

RIVM Tekenradar WUR