Nieuwsbericht

Tropische vlinders in Nederlandse tuinen

maandag 18 juli 2016

De afgelopen dagen krijgt De Vlinderstichting regelmatig meldingen van tropische vlinders, zoals de zebravlinder en de passiebloemvlinder. En deze vlinders leven alleen maar aan de andere kant van de wereld: hoe komen ze dan in onze tuinen terecht?

Tropische vlinders kunnen onze winters niet overleven, en moeten dus ontsnapt zijn uit een kas. Met name als de temperatuur wat oploopt gaan ze er vandoor, omdat het dan buiten net zo warm is als binnen.

Tropische vlinder gezien: wat moet je doen?

Heb je zo'n tropische vlinder in je tuin? Kijk dan eerst of er bij je in de buurt een tropische vlindertuin is. Waarschijnlijk komt de vlinder daar vandaan.

Zolang de zon schijnt zal de vlinder zich prima redden en bloemen in je tuin bezoeken om nectar te drinken. De vlinder heeft helaas geen kans om zich voort te planten: de Nederlandse winter is te koud voor deze soort, en vaak komen de tropische planten waar de rupsen van eten niet in ons land voor.

Overzicht van tropische vlindertuinen in Nederland

Meer informatie

Eventueel kan je contact opnemen met de betreffende vlindertuin voor meer informatie. Zij kweken vaak met de tropische vlinders, en in de kassen kunnen zich wel voortplanten. Lees daarover bijvoorbeeld meer op de website van de Passieflorahoeve.

exoten tropisch Vlindertuin Zebravlinder