Nieuwsbericht

Veel tijgerblauwtjes gezien

woensdag 19 augustus 2015

De laatste twee weken van augustus zijn er erg veel tijgerblauwtjes in Nederland gezien. Bijzonder, want deze trekvlinder was enkele jaren geleden heel erg zeldzaam.

Andere jaren leek het erop dat ze als verstekeling met peultjes uit Noord Afrika meekwamen; toen waren er ook diverse meldingen uit supermarkten en keukens. Maar nu lijkt het erop dat de tijgerblauwtjes op eigen kracht onze kant op zijn gekomen.

Tijgerblauwtjes komen voor in midden Frankrijk en kunnen grote afstanden afleggen. Zeker na de vrij lange warme periode van de laatste weken is het goed voorstelbaar dat ze uit zichzelf zijn gekomen.

Hoe herken je een tijgerblauwtje?

Tijgerblauwtjes zijn goed te onderscheiden van de blauwtjes die van oorsprong hier in Nederland voorkomen:

  • De onderkant van de vleugels heeft geen rijen met oogjes of stippen, maar een lichtbruin strepenpatroon op een crème achtergrond.
  • De vlinders hebben opvallende staartjes en bij die staartjes zit een oogvlek.

Afleidingsmanoeuvre

Het staartje en de oogvlek hebben de bedoeling om vijanden te misleiden. Die tekening doet denken aan een kop en vogels hebben de neiging daar te happen om zo de vlinder snel te kunnen doden en verorberen. De kop zit echter aan de andere kant en de vlinder kan, ook met een flinke hap uit de vleugels, nog prima verder leven en zich voortplanten.

Tijgerblauwtje gezien? Laat het ons weten!

Tijgerblauwtjes kunnen nog tot ver in oktober worden gezien. Als er weer een warmtegolf komt, met luchtstromingen vanuit het zuiden, dan zouden er zo maar meer kunnen worden gezien in ons land. Heb je er eentje gezien? Laat het ons dan weten via Telmee of Waarneming.nl. Maak wel altijd even een foto, desnoods met de telefoon, want een bewijsfoto is voor zo’n zeldzame soort wel gewenst.

Tijgerblauwtje waarnemingen