Nieuwsbericht

Opmerkelijk in 2011: nachtvlinders

maandag 26 december 2011

Ter afsluiting van 2011 een selectie uit berichten van het afgelopen jaar over nachtvlinders. Opmerkelijk waren massale vlinderwaarnemingen van voorjaarsuilen en van de overdag actieve phegeavlinder, maar ook het gebruik van de vlinderstruik en andere bloeiende planten.

Massavangst kleine voorjaarsuilen begin april

Het eerste weekend van april beloofde vooraf qua weer ideale omstandigheden te bieden om met behulp van lichtvallen wat voorjaarsvlinders te vangen. Aldus besloten Leo Hassink en Marc Bulte de avond van 2 april lichtvalkasten op te zetten bij het ringstation Overdinkel en op het Boerskotten, beide nabij Losser in Twente. Op 3 april werd de vangst bekeken. Meteen bij het openen van de vallen werd duidelijk dat het een heel erg goede vangst was: de vallen zaten bomvol met vlinders, voornamelijk voorjaarsuilen. De eierdozen (die op de bodem liggen om vlinders die de val in vliegen een schuilplaats te bieden) waren bezaaid met vlinders en bij het oppakken van de dozen kropen de vlinders gelijk de handen op en de mouwen in. De show werd gestolen door de kleine voorjaarsuilen (Orthosia cruda) die werkelijk overal zaten. Uiteindelijk werden er een kleine 3000 kleine voorjaarsuilen geteld in de drie vallen, waarvan circa 2000 exemplaren uit één val in het Boerskotten kwamen.

Duizenden phegeavlinders

Ook massaal was het voorkomen van de phegeavlinder in de zomer. De phegeavlinder is een nachtvlinder die overdag actief is. Het is een opvallende verschijning, met een zwarte kleur met daarop wittige vlekken en twee mooie gele bandjes om het lijf. Henk Verheijen houdt de vlinderstand op het landgoed Wellenstein in de gaten en meldde dat sinds 12 juni de phegeavlinder er massaal aanwezig is. In vorige jaren konden tot honderd individuen worden gezien, maar dit jaar ging het om duizenden vlinders. Ze zijn vooral op de bramen te zien, maar drinken ook nectar op andere bloemen. De phegeavlinder heeft een bijzondere verspreiding in ons land. Hij komt voor in de Peelregio op de grens van Limburg en Noord-Brabant en op een plek bij Bergen op Zoom. Ook uit veel andere gebieden kwamen meldingen van enorme aantallen van deze prachtige vlinder. Hij heeft zich ook uitgebreid, en is op allerlei platsen gezien waarvan hij nog niet bekend was, maar wel vooral in de Peelregio.

Nachtvlinders op de vlinderstruik

Van juni tot september is het volop vlindertijd en veel mensen zien dagpauwoog, kleine vos en koolwitjes op hun vlinderstruik. Deze vliegen er overdag, maar ook ’s avonds blijkt de Buddleja in trek te zijn. Als je op een warme zomeravond in de diepe schemering je tuin in gaat, neem dan eens een zaklamp mee. Nachtvlinders zijn er dan erg veel en een aantal ervan kun je prima te zien krijgen op de bloeiende planten in je tuin. De vlinderstruik  blijkt ook als het donker is  aantrekkelijk te zijn en de zoete geur lokt nachtvlinders aan. De meest algemene is de gamma-uil. Deze trekvlinder komt in het voorjaar ons land binnen en plant zich voort. Ook de huismoeder is gek op de nectar uit vlinderstruik en op een mooie warme zomeravond kun je er zo een tiental te zien krijgen, met hun lange roltong nectar zuigend uit de bloemen. Ook andere bloeiende planten worden trouwens dankbaar gebruikt, zoals hanggeranium en liguster. Komende zomer zullen we hier als Vlinderstichting extra aandacht voor vragen.

GammaUil Huismoeder KleineVoorjaarsuil Phegeavlinder Vlinderstruik