Nieuwsbericht

De glorie van het vak van natuurbeheerder. Er is nog veel werk te doen!

donderdag 13 februari 2025

Er ligt heel wat op het bordje van natuurbeheerders. Hoe gaan ze met alle uiteenlopende belangen om? Niet alles kan overal. Bart van der Aa, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten en Gijs Looijen, beheerder bij Brabants Landschap zullen niet snel bij de pakken neerzitten. Zij zijn van het doortastend handelen. “Er is gewoon heel veel werk te doen voor de natuur in Nederland".

Gijs en Bart in hun functie als beheerder. Gijs en Bart in hun functie als beheerder.

In alweer een boeiende aflevering van de podcast Toekomst voor Natuur, spreekt Anthonie met twee natuurbeheerders over de uitdagingen in het natuurbeheer van Nederland. Gijs Looijen en Bart van der Aa geven in aflevering 77 een inkijkje in hun werk. De één woont op zijn werk, de ander is al de derde generatie boswachter. Gijs en Bart zijn allebei natuurbeheerders van het type aanpakken. Hoe gaan ze daarbij om met alle uiteenlopende belangen?

Gijs Looijen is beheerder bij Brabants Landschap in Oost-Brabant. Bart van der Aa is coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Ze zijn verantwoordelijk voor bossen, riviernatuur, graslanden, landgoederen en rewildinggebieden. Door de grote verschillen in landschapstypen, moeten ze zich per gebied aanpassen aan wat ze tegenkomen.

Trends in natuurbeheer

In hun terreinen zien ze met eigen ogen de gevolgen van stikstof en verdroging. De bodem degradeert. Ze maken zich zorgen over de bossen, waar klimaatverandering doorheen raast. Anthonie bespreekt vijf trends die hij signaleert in het natuurbeheer. Herkennen Bart en Gijs die? En hoe gaan ze ermee om in hun terreinen? Niet alles kan overal, constateren ze in Remkes’ termen.

Bezoekers

Naast uitdagingen als stikstofdepositie, verdroging en klimaatverandering, bieden de bezoekers van de gebieden problemen van een hele andere aard. Hoe ga je bijvoorbeeld om met mensen die de regels niet respecteren?

"Maar toen positioneerde vaderlief het kind op een schotse hooglander voor het perfecte plaatje. Heel veel mensen willen tegenwoordig natuurlijk alles op social media zetten. Ja, dat ging me toch wel een brug te ver." - Bart van der Aa (boswachter)

Politiek

Ook de toekomst van natuurbeheer in de politiek komt aan de orde. Van de politiek verwachten Gijs en Bart visie en ballen om eindelijk eens de problemen bij de bron aan te pakken en werk te maken van natuurherstel.

Aflevering 77 is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform!
Een aflevering vol met passie en energie. Natuurbeheer bevat uitdagingen, maar met aanpakken, lef en kennis kunnen we toch vooruit.

Leestips

Elke aflevering vraagt Anthonie zijn gast om een leestip voor de luisteraars. Ter inspiratie, verdieping of gewoon om je te verwonderen over de natuur. Gijs zijn tip is ‘Hedgelands’ van Christopher Hart. Bart raad iedereen aan om ‘Het Koningsven’ van Nel van den Bergh e.a. te lezen, evenals ‘Landgoed Mookerheide, een veelzijdig verblijf’ van Pictures Publishers. 

Je kunt alle leestips nu downloaden in één lijst via vlinderstichting.nl/toekomstvoornatuur (scroll naar beneden naar Leestips).

Laat een reactie achter

We vinden het leuk als je met jouw reactie op deze of eerdere afleveringen met ons deelt. Je kunt ons bereiken op onze sociale mediakanalen of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Voor updates en kijkjes achter de schermen, volg ons via @toekomstvoornatuur.bsky.social op Bluesky, @toekomstvoornatuur op Instagram en @toekomstnatuur op X.

Over de podcast

Toekomst voor Natuur: Dé podcast over natuur in de Lage Landen. Ontmoet de onvoorstelbare rijkdom van natuur in de Lage Landen door de ogen van Anthonie Stip, een ervaren natuurbeschermer, en zijn gasten. Bijna 80 uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag.

Meer informatie over de podcast en de host

2025 AnthonieStip BartvanderAa GijsLooijen IngeborgVanEs Natuurbeheer podcast ToekomstVoorNatuur