dinsdag 23 januari 2024
Net als maaien zorgt grazen geregeld voor ophef onder vlinderliefhebbers. Zeker als er klokjesgentianen met eitjes van het gentiaanblauwtje door een schaapskudde zijn afgegraasd, maar ook als damherten alle bloemen in de duinen opeten. Net als bij maaien gaat het bij begrazing om een goede dosering in tijd en ruimte. In het tijdschrift ‘Vlinders’ verscheen een boeiend artikel hierover.
Als we denken aan begrazing en vlinders dan is het beeld vaak rooskleurig, omdat de meeste dagvlinders van Noordwest-Europa voorkomen in parkachtige landschappen. Er zijn fraaie voorbeelden van zulke landschappen met een eeuwenlange geschiedenis van begrazing door runderen en paarden of van heidelandschappen waarin schaapskudden ronddwalen. De variatie in grazige vegetatie, struweel en bos lijkt vooral door begrazing te worden gestuurd. Maar dat klopt maar gedeeltelijk.
Ten eerste is de huidige vorm van begrazing zelden meer die van honderd jaar terug, wat we nu als referentie aanhouden. Ten tweede is begrazing vaak niet het enige beheer dat er plaatsvindt. En ten derde kan schijn bedriegen en hoeft een ‘mooi landschap’ nog niet te betekenen dat er ook altijd veel vlinders vliegen. Het is met grazers en vlinders blijvend zoeken naar de juiste balans.
In het artikel (pdf: 2,8 MB) van Michiel Wallis de Vries wordt hier uitgebreid op ingegaan, maar hier, als spoiler, alvast wat tips en trucs.
Het artikel Grazers en vlinders: (g)een ideaal huwelijk? (pdf: 2,8 MB) is verschenen in Vlinders, het tijdschrift van De Vlinderstichting.
2024 begrazing KarsVeling koeien MichielWallisDeVries Natuurbericht schapen
Heidelibellen gaan door tot in november
26-sep-2024
Nog steeds bont zandoogjes in uw tuin
19-sep-2024