Nieuwsbericht

Nachtvlinders zoeken op bloemen

dinsdag 8 augustus 2023

Er is in onze nieuwsberichten regelmatig aandacht voor stropen of smeren. Dat is een manier om nachtvlinders te zien te krijgen. Een zoete stof wordt op een boom gesmeerd en de nachtvlinders komen daarop af. Maar dit is natuurlijk kunstmatig en in de natuur is ook volop zoete brandstof te vinden. Zo kun je nu, op een zachte avond, in je tuin nachtvlinders vinden op de bloeiende planten.

Rozenblaadje op koninginnenkruid. Rozenblaadje op koninginnenkruid.

De zoetigheid fungeert letterlijk als brandstof voor de vlinders. Om te vliegen hebben ze veel energie nodig en de suikers in nectar zorgen daarvoor. Veel vlinders en ook veel nachtvlinders hebben nectar uit bloeiende planten nodig om zich te kunnen voortplanten. Want zonder nectar kunnen ze niet vliegen, en zonder te vliegen kunnen mannetjes geen vrouwtjes vinden om mee te paren en de vrouwtjes hun eitjes niet afzetten op de juiste waardplanten.

Tongloos

Dit geldt overigens niet voor alle nachtvlinders, want er zijn ook tientallen soorten die geen roltong hebben en dus geen nectar kunnen halen uit bloemen. Deze hebben als rups zoveel reserves opgebouwd dat ze hun vaak korte leven zonder kunnen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de families van de wortelboorders, de houtboorders en de slakrupsen. En ook in andere families komen tongloze vlinders voor. Maar zoals gezegd, de meeste vlinders zijn wel op zoetigheid te vinden.

Op jacht

Kleine groenbandspanner op fluitenkruid. Kleine groenbandspanner op fluitenkruid.

In het donker kan je gewapend met een zaklantaarn op zoek gaan naar nachtvlinders. Door af te gaan op de geur van bloeiende bloemen zijn vaak veel soorten te vinden die deze bloemen gebruiken om nectar te drinken. Ook op bloedende bomen, rottend fruit, vochtige grond, dode beesten en uitwerpselen zijn vlinders geregeld foeragerend aan te treffen. In je eigen tuin kun je vanaf een uur na zonsondergang – dat is nu begin augustus rond 22.30 uur – de bloeiende planten afzoeken.

Zaklamp

Vaak zie je de vinders zelf niet direct, maar als je met een zaklantaarn schijnt zie je de reflectie van die lamp in de ogen van de vlinders. Die lichten dan – vaak rood – op. Vorige week, op een van de zeldzame droge avonden, zag ik op een vlinderstruik in de tuin maar liefst vijf soorten nachtvlinders! De gamma-uil en de huismoeder zijn het meest algemeen, maar ook andere soorten laten zich wel zien. En trouwens: ook overdag kun je nachtvlinders op bloemen zien. Zoals de gamma-uil, die zowel overdag als 's nachts actief is, en de spectaculaire en inmiddels ook algemene kolibrievlinder!

Nationale Nachtvlindernacht

De locaties zijn nog niet bekend, maar de datum wel. Zoals voorgaande jaren komt er in september weer een Nationale Nachtvlindernacht aan, waarbij we met zijn allen nachtvlinders gaan kijken. Zet 15 en 16 september alvast in je agenda!

Lees verder

2023 KarsVeling Nachtvlinders Natuurbericht