Nieuwsbericht

Regenwoud op de stoep: ontdek de stad als veerkrachtig ecosysteem

dinsdag 13 mei 2025

De stad is net het binnenste van een mierennest. Overal krioelen mensen. Er wordt gebouwd, er is dynamiek. Ook natuur vindt er zijn plek. Kleine hoekjes hier en daar, soms aaneengesloten en vaak ook niet. En daar valt veel te ontdekken voor burgerwetenschappers! Menno Schilthuizen neemt ons mee naar de stad als rijk en veerkrachtig ecosysteem. En hij daagt ons uit.

Menno Schilthuizen (fotograaf: Gijs Versteeg) Menno Schilthuizen (fotograaf: Gijs Versteeg)
"Het belangrijkste is dat het besef doordringt dat kleine snippertjes niet waardeloos zijn. Juist voor kleinere organismen is dat mozaiekeffect belangrijk, dat je kleine gebiedjes hebt met hun eigen ecologische karakter."

In aflevering 84 van podcast Toekomst voor Natuur spreekt Anthonie met Menno Schilthuizen. Ze hebben het over de fascinatie voor kleine natuur en hoe dichtbij huis dat kan zijn. Dat vindt Menno het leukste, met zijn neus op de grond een heel klein postzegeltje wilde natuur te bestuderen. En dat kan overal, midden in een regenwoud, maar zeker ook in de stad. Samen komen ze tot de conclusie dat kleine gebiedjes ontzettend waardevol zijn voor de biodiversiteit.

Burgerwetenschap

Anthonie en Menno hebben het ook over burgerwetenschap en de revolutie die het in de biologie ontketent. Waarom speelt juist burgerwetenschap zo’n grote rol? De stad is er een uitstekende plek voor, maar wat heb je nodig om zelf als burgerwetenschapper natuur te bestuderen? En welke vier karaktereigenschappen maken stadsnatuurbescherming tot wat het is?

"Het is nu veel makkelijker geworden voor burgerwetenschappers om weer mee te doen aan het voorfront van de wetenschap en echt onderzoek te doen dat net zo interessant en net zo relevant is als dat van de betaalde wetenschappers, en dat zie je ook langzaamaan gebeuren."
Voor wie op stadsafari gaat, valt er een hoop te ontdekken. Voor wie op stadsafari gaat, valt er een hoop te ontdekken.

 

Aflevering 84 is nu te beluisteren op jouw favoriete podcastplatform!
Een aflevering over de duizelingwekkende soortenrijkdom van het ‘regenwoud op de stoep’.

Luister nu

Leestips

Elke aflevering vraagt Anthonie zijn gast om een leestip voor de luisteraars. Ter inspiratie, verdieping of gewoon om je te verwonderen over de natuur. De leestip van Menno is ‘Priviliged hands’ van Geraat Vermeij, een oorspronkelijk Nederlandse bioloog die ondanks zijn blindheid grootse ontdekkingen doet.

Menno heeft onlangs een nieuw boek uitgebracht, 'Darwin in de achtertuin'. Anthonie tipt dit boek zodat jezelf ook op ontdekkingsreis kan gaan in je eigen stadse omgeving.

Alle leestips van deze en vorige afleveringen kun je downloaden in één lijst. Ga hiervoor naar vlinderstichting.nl/toekomstvoornatuur en scroll naar beneden naar 'Leestips'.

Laat een reactie achter

Reacties op deze of eerdere afleveringen zijn van harte welkom! Je kunt ons bereiken op onze sociale mediakanalen of door een mailtje te sturen naar toekomstvoornatuur@vlinderstichting.nl. Voor updates en kijkjes achter de schermen, volg ons via @toekomstvoornatuur.bsky.social op Bluesky en @toekomstvoornatuur op Instagram.

Deze aflevering vind je misschien ook leuk

In aflevering 76 van Toekomst voor Natuur spreekt Anthonie met Karin Albers, ecoloog en ondernemer. Iedere straat verdient natuur, toch? Het maakt onze omgeving fijner, relaxter en gezonder. Hoe worden de Lage landen natuurinclusief? Welke hobbels zijn er? Er zijn veel kansen voor natuur in iedere straat. Het is hoog tijd om die kansen te verzilveren. Minder praten, meer doen! Dat is in het kort het pleidooi van Karin.

Naar aflevering 76

Over de podcast

Toekomst voor Natuur: Dé podcast over natuur in de Lage Landen. Ontmoet de onvoorstelbare rijkdom van natuur in de Lage Landen door de ogen van Anthonie Stip, een ervaren natuurbeschermer, en zijn gasten. Ruim 80 uur aan inspirerende gesprekken over de veerkracht en rijkdom van onze natuur. Nieuwe afleveringen verschijnen elke 2 weken op zaterdag.

Meer informatie over de podcast en de host

2025 AnthonieStip CitizenScience MennoSchilthuizen podcast Stadsnatuur ToekomstVoorNatuur