maandag 18 november 2024
Afgelopen week speelde Sergio Vyent mee in de finaleronde van Waku Waku, een familiespelshow van KRO NCRV. In deze show gaan 4 bekende Nederlanders met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk aapjes te verdienen voor hun zelfgekozen goede dierendoel. Sergio heeft hiervoor De Vlinderstichting gekozen.
In de week van 4 november werd hij al de weekwinnaar. En afgelopen week mocht hij deelnemen aan de finaleweek met Patrick Martens, Anniek Pheifer en Rob Dekay. Alle vier de finalisten zetten hun beste beentje voor tijdens de Waku waku quizvragen. De laatste ronde op vrijdagavond wordt ongekend spannend: Sergio Vyent en Patrick Martens eindigen deze ronde met een gelijkspel. Door het gelijkspel komt er een shout-out vraag. Een benaderingsvraag waarbij de finalist die met zijn antwoord het dichtst bij het juiste antwoord komt, Waku Waku wint.
Op de vraag ‘uit hoeveel losse koraalriffen bestaat het Great Barrier reef in Australië?’ antwoordt Patrick 150 en Sergio 2000. Het goede antwoord is 3000, dus we hebben een winnaar! Sergio Vyent wint Waku waku 2024. Het prijzengeld van 2500 euro gaat naar Sergio’s zelfgekozen goede dierendoel: De Vlinderstichting. In de online serie van Waku waku met Floris Göbel gaan Floris en Sergio langs bij De Vlinderstichting om zijn winnaarscheque te overhandigen.
Bekijk de video met Floris en Sergio hier, opgenomen bij De Vlinderstichting tijdens de kweekperiode van 'Koolwitjes in de klas'.
We zijn bij De Vlinderstichting dankbaar dat Sergio ons als goed dierendoel heeft uitgekozen. Van harte gefeliciteerd met deze mooie titel 'Winnaar Waku Waku 2024' en ontzettend bedankt voor de gift.
We kunnen ons nu al haast niet meer voorstellen hoeveel dat er moeten zijn geweest. Want het is waar: er waren er veel meer. Tot nu toe zag iedere generatie minder vlinders dan de generatie ervoor.
Geschikte plekken verdwijnen
Tegenwoordig zijn veel bloemenweides verdwenen. Door o.a. ruilverkaveling en intensivering weggevaagd. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. Veel geschikte plekjes hebben plaats moeten maken voor huizen, wegen, industrie en landbouw. Maar ook klimaatverandering
en klimaatextremen spelen een rol.
Wat doet De Vlinderstichting?
Om vlinders te kunnen beschermen, moeten we weten waar vlinders leven en hoe het met ze gaat (nemen ze in aantal toe of af?). Sinds 1990 is er daarom het meetnet vlinders, in samenwerking met het CBS. Vlindergegevens worden door duizenden vrijwilligers systematisch verzameld.
Deze gegevens worden geanalyseerd door De Vlinderstichting en opgeslagen in een database die wordt beheerd door De Vlinderstichting en onderdeel is van de Nationale Databank Flora en Fauna.
Aan de slag!
Als we eenmaal weten wat de oorzaken zijn, kunnen we gaan kijken welke maatregelen genomen kunnen worden. En dan: aan de slag! Maaien (of juist níet maaien), zaaien, planten, snoeien. Met professionals of vrijwilligers, elke dag of eens per jaar: alle beetjes helpen. Zo worden steeds meer plekken omgevormd tot vlinderparadijzen.
Wat kun jij doen?
Steun ons werk en help de vlinders ...met een eenmalige gift of word donateur van De Vlinderstichting
Ga naar: www.vlinderstichting.nl/help-mee
AmberVanAmsterdam familiespel goededoel goededoelen kroncrv NPO NPOZapp sergio sergiovyent televisieshow tvprogramma wakuwaku Zapp