Nieuwsbericht

Wordt het een goed distelvlinderjaar?

dinsdag 10 juni 2025

De hele eerste week van juni was de distelvlinder de meest gemelde vlinder op Waarneming.nl, meer dan de atalanta, de koolwitjes en andere algemene soorten. Blijkbaar zijn er veel aangekomen vanuit het zuiden. Als er in de voorzomer veel worden gezien, kan dat betekenen, als de omstandigheden meezitten, dat er in juli en augustus weer grote aantallen rondvliegen.

Distelvlinders die er al een lange reis op hebben zitten, zijn vaak gehavend en wat vaal van kleur. Distelvlinders die er al een lange reis op hebben zitten, zijn vaak gehavend en wat vaal van kleur.

De distelvlinder is een trekvlinder die in de winter niet in ons land aanwezig is. In het najaar vliegen de vlinders die hier uit de pop komen naar het zuiden, tot ver in Afrika! Daar planten ze zich in de winter weer voort en in het voorjaar vertrekken die nakomelingen weer naar noordelijkere streken. De aantallen die we hier in Nederland zien, wisselen enorm van jaar tot jaar. Er zijn zogenaamde topjaren, waarin er heel veel distelvlinders zijn, maar ook jaren dat je er maar af en toe eentje te zien krijgt. In de eerste week van juni was de distelvlinder de meest gemelde dagvlinder op het invoerportaal Waarneming.nl. Dagelijks werden er meer dan 500 doorgegeven. Dit zijn vlinders die uit het zuiden ons land binnenkomen. Soms is er ook aan te zien dat ze er al een lange reis op hebben zitten, want die vlinders zijn flets van kleur en vaak ook beschadigd, maar er zijn er ook die er nog picobello uitzien. Waarschijnlijk komen deze niet uit Afrika, maar zijn ze ergens onderweg uit de pop gekomen. De reis van de distelvlinder van Afrika naar hier kan door een vlinder gebeuren, maar vaak is het ook een estafette, waarbij een vrouwtje ergens onderweg eitjes afzet en sterft. De nakomelingen vliegen dan weer door naar het noorden.

Weer en wind bepalen

Die vlinders komen normaal gesproken rond het begin van mei Nederland binnen, maar dit jaar is dat bijna een maand later. Het weer en de windrichting zijn bepalend voor hoeveel distelvlinders er uiteindelijk in Nederland aankomen en wanneer. Is het in Afrika te droog, dan zijn er maar weinig rupsen die uiteindelijk vlinder worden omdat voedsel dan schaars is. Is het weer in Zuid-Europa slecht, dan kan dat betekenen dat ze later hier aankomen omdat ze wachten op gunstige omstandigheden. Dat er nu relatief veel distelvlinders binnenkomen, garandeert overigens niet dat het een goed jaar wordt. De vlinders die hier nu zijn, planten zich voort en als de omstandigheden voor de rupsen gunstig zijn, kunnen er in de nazomer enorme aantallen gezien worden. Zo’n topjaar is er eens in de vijf tot tien jaar. Heel goede distelvlinderjaren waren 1996, 2003, 2009 en 2019. We zijn benieuwd of we 2025 aan dit lijstje toe kunnen voegen.

Trekvlinders

Net als vogels kunnen trekvlinders vele duizenden kilometers vliegen! Trekvlinders die je in Nederland kan zien zijn bijvoorbeeld de atalanta en de distelvlinder en de overdag actieve nachtvlinders gamma-uil en kolibrievlinder. Alle informatie over trekvlinders hebben we voor jou gebundeld. Welke trekvlinders zijn er nog meer in ons land en hoe kan jij trekvinders helpen?

Alles over trekvlinders

2025 Distelvlinder KarsVeling Natuurbericht tellen trekvlinders