maandag 13 mei 2024
Vlinderteller Ina Hoekstra is in 2023 begonnen met het tellen van een vlinderroute in Heerenveen. Ze was direct zo gemotiveerd dat ze maar liefst 73 keer heeft geteld tussen eind mei en begin oktober! Dat is gemiddeld zo’n vier keer per week en leverde een bijzondere waarneming op. We vroegen haar hoe ze zo enthousiast is geworden.
Ina: "Ik ben een natuurliefhebber. Ik geniet echt van alles om mij heen en het leek me erg leuk en leerzaam om inventarisaties te gaan doen. Vorig jaar ben ik mij hierop gaan oriënteren en kwam zo bij De Vlinderstichting terecht. Ik heb mij aangemeld als vrijwilliger om vlinders te tellen. Samen met hen werd er een route uitgezet en ik ben enthousiast begonnen met het tellen van vlinders. Wat is dat leuk om te doen! Je kijkt zo anders om je heen. Elke keer is het weer spannend, welke vlinders zie ik vandaag?"
Structurele tellingen in het meetnet vlinders zijn ontzettend belangrijk om de trends van soorten te kunnen bepalen. Door elke keer op precies hetzelfde rondje op dezelfde manier te tellen, kunnen we de aantallen vlinders vergelijken van telling tot telling, maar ook van jaar tot jaar. Hoe vaker zo’n route geteld wordt, hoe meer informatie dat geeft. Zo kunnen we nauwkeurig berekenen of soorten voor- of achteruitgaan.
Ina: "In principe vraagt De Vlinderstichting om elke week een keer te tellen. Voor mij ligt de route om de hoek en ik combineer het met het uitlaten van mijn hondje. Ik tel daarom meerdere keren per week, ook omdat ik het zo leuk vind om te doen. Ik heb nu één seizoen geteld en ben super enthousiast. Het is leuk en leerzaam. Ik leer veel nieuwe namen van vlinders. Ook heb je leuke gesprekken met voorbijgangers. Als ik in de bramenstruiken sta te turen, vragen ze weleens wat ik aan het doen ben. Als ik dan uitleg dat ik op zoek ben naar vlinders en deze tel voor De Vlinderstichting, vinden de meeste mensen dit erg interessant. Ik ben erg blij met de app ObsIdentify, en als deze dan ook nog aangeeft dat een vlinder vrij zeldzaam of zelfs zeldzaam is, dan kan mijn dag niet meer stuk!"
Een bijzonderheid op de route van Ina is de argusvlinder. Ze heeft twee individuen waargenomen tijdens het tellen, en dat terwijl de argusvlinder tegenwoordig in Friesland vrijwel alleen nog maar langs de kust voorkomt. De waarnemingen op Ina’s route illustreren daarmee extra hoe waardevol het is om zo vaak te tellen. De kans dat je een argusvlinder in midden-Friesland ziet is erg klein, maar dankzij de vele tellingen heeft Ina toch vast kunnen leggen dat de soort er nog rondzwerft.
Voor mensen die, net als Ina, willen bijdragen aan natuurbescherming maar die niet de tijd hebben om vaak een vaste route te lopen, zijn er ook flextellingen. Dit houdt in dat je op een zelfgekozen tijdstip op een willekeurige locatie een telling doet, zo vaak als je maar wilt. Ook de duur van de telling is flexibel, maar het is wel de bedoeling dat je alle vlinders telt. De grote kracht van dit soort tellingen is dat ook wordt vastgelegd wat je niet hebt gezien, namelijk alles wat niet op het lijstje staat. Die zogenaamde nulwaarnemingen zijn van grote waarde voor trendberekeningen. Tel je mee?
Argusvlindertelweekend 2024
3-mei-2024
Libellen herkennen is echt niet zo moeilijk
1-apr-2024
2023 was geen goed libellenjaar
13-jan-2024