NP Dwingelderveld

NP Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het heidegebied ligt vol met kleine vennetjes en venen waar je in de zomer veel libellen en vlinders ziet. De venen ontstaan doordat de vennetjes gevoed worden met regenwater, waardoor hoogveen zich kan ontwikkelen.

Het Dwingelderveld is dan ook een uniek hoogveengebied en de enige plaats in Nederland waar de drie veenvlinders, het veenbesblauwtje, de veenbesparelmoervlinder en het veenhooibeestje voorkomen. Op de heide heb je in de zomer kans om een van de veenvlinders te zien. Bij het bezoekerscentrum is ook een kleine vlindertuin aanwezig met informatie over de vlinders. Deze tuin is in de zomer ook zeker een bezoek waard.

Zeldzame vlindersoorten

veenhooibeestje

Het veenhooibeestje geeft de voorkeur aan moerassen, natte heiden, beekdalen, heidevennen en hoogveengebieden. De laatste jaren is hij erg zeldzaam geworden. Hij komt vooral voor in Drenthe maar heeft ook een paar kleine populaties in Overijssel.

Lees verder

veenbesparelmoervlinder

De veenbesparelmoervlinder wordt in Nederland ernstig bedreigd en komt alleen nog maar in Drenthe voor. De soort is te vinden in vennen met hoogveenontwikkeling verspreid in het bos. Hij komt ook voor in moerassen, maar weinig in uitgestrekte hoogvenen.

Lees verder

veenbesblauwtje

Het veenbesblauwtje is in Nederland een bedreigde soort die alleen nog voorkomt alleen nog in Drenthe en Oost-Groningen in enkele kleine hoogveengebiedjes omgeven door bos.

Lees verder