Nieuwsbericht

Het libellenseizoen is losgebarsten!

maandag 30 april 2018

Winterjuffers kun je als je goed zoekt de hele winter als volwassen libel vinden, maar het libellenseizoen begint pas echt als de vuurjuffers er weer zijn. In de meeste jaren komen deze half april tevoorschijn waarna langzaam de andere voorjaarssoorten volgen. Dit jaar is alles, door het warme weer vorige week, zeer snel gegaan en vliegen er al veel soorten.

De venwitsnuitlibel, in het voorjaar al te vinden. De venwitsnuitlibel, in het voorjaar al te vinden.

Veel libellen

De viervlek is een vroege soort die de komende dagen vrijwel overal in Nederland verschijnt (foto: Henk Bosma) De viervlek is een vroege soort die de komende dagen vrijwel overal in Nederland verschijnt (foto: Henk Bosma)

Stap voor stap

In ‘normale’ jaren verschijnt na de vuurjuffer eerst de noordse witsnuitlibel, daarna de smaragdlibellen, de viervlekken, venwitsnuitlibellen; en na een tijdje zijn alle voorjaarssoorten er weer. Hierbij zijn voor de verschillende soorten duidelijke pieken in uitsluipen te zien. De larven wachten onder water op het goede moment. Als je op de juiste dag bij een vennentje bent kun je overal uitsluipende noordse witsnuitlibellen zien, of enige tijd later smaragdlibellen.

Allemaal tegelijk

Dit jaar gaat het anders. Het was lange tijd vrij koud en daarna waren er ineens zomerse temperaturen. De vuurjuffers waren wat aan de late kant, maar toen het warm werd begonnen ze massaal uit te sluipen. En nu vliegen niet alleen de vuurjuffers, maar meteen heel veel soorten. Er is geen sprake van een nette opeenvolging: alle voorjaarslibellen komen gewoon tegelijk. Zo vliegen beekrombouten, grote roodoogjuffersglassnijders en platbuiken nu allemaal al.

Meer mooi weer, ga op libellenzoektocht

Jonge smaragdlibellen hangen soms met vele bij elkaar in zonnige bosrandjes (foto: Henk Bosma) Jonge smaragdlibellen hangen soms met vele bij elkaar in zonnige bosrandjes (foto: Henk Bosma)

Verscheidenheid aan soorten 

Variabele waterjuffers en maanwaterjuffers worden al veel gemeld, en de lantaarntjes gaan ook vliegen. Als het komend weekend inderdaad weer mooi weer wordt, zoals nu de verwachting is, kunnen we nog veel meer uitsluipende libellen verwachten. Je kunt ze dan met hun larvenhuidje in de oevervegetatie vinden, en met een beetje geluk kun je ook het uitsluipen zelf zien. Maar kijk zeker ook op windstille zonnige plekjes in de buurt van het water: daar kun je de jonge libellen vinden. Deze dieren moeten nog uitharden en flink eten voor ze teruggaan naar het water om eieren te leggen of vrouwtjes te vinden. Dit jaar kun je daar dus veel verschillende soorten tegelijk zien.

Libellen herkennen

Vaak moeite de libel te herkennen? Onze website biedt hulp: 

Libellen herkennen 

Beekrombout Glassnijder GroteRoodoogjuffer Lantaarntje Libellen Maanwaterjuffer NoordseWitsnuitlibel Platbuik Smaragdlibel VariabeleWaterjuffer Venwitsnuitlibel Viervlek Vuurjuffer