Nieuwsbericht

Komend weekend: Nationale Nachtvlindernacht

woensdag 28 augustus 2019

Wist u dat er meer dan 2000 soorten nachtvlinders in ons land voorkomen? Wist u dat er roze, gele en mintgroene nachtvlinders zijn? Kent u de weeskinderen en de huismoeder? In het weekend van 30 en 31 augustus wordt weer de Nationale NachtvlinderNacht gehouden. Dan zal op bijna 100 plekken worden gekeken welke nachtvlindersoorten er voorkomen. En u kunt daarbij zijn!

Nachtvlinders komen op licht af en zijn dan goed te bekijken. Nachtvlinders komen op licht af en zijn dan goed te bekijken.

In juli was de Landelijke Tuinvlindertelling en misschien heeft u daar ook aan meegedaan door een kwartier in hun tuin de vlinders te tellen. Atalanta, klein koolwitje en dagpauwoog werden veel gezien, maar dat zijn dagvlinders. Een paar nachtvlinders deden ook volop mee, zoals kolibrievlinder, gamma-uil en muntvlinder. Dit zijn wel nachtvlinders, maar ze vliegen gewoon ook als het licht is en deze komen we dus regelmatig tegen. Maar wist u dat er meer dan 2000 soorten nachtvlinders in Nederland voorkomen? Voor veel mensen is dat een verrassing, want dagvlinders zie je nog wel, maar nachtvlinders veel minder. De meeste motten zijn namelijk overdag verborgen en in rust en deze komen pas tevoorschijn als de schemering invalt. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel of een partner en in het donker worden de eitjes afgezet. Om toch te weten welke soorten ergens voorkomen en hoe het met de nachtvlinders gaat moet je hulpmiddelen inzetten en lichten en stropen zijn de meest gebruikte.

 

Licht of stroop

Een zoete stof op een boom trekt nachtvlinders aan. Een zoete stof op een boom trekt nachtvlinders aan.

Lichten doe je door een felle lamp, die veel UV-licht uitzendt, ergens te hangen met een wit laken daarbij. Het felle licht verwart de nachtvlinders en ze gaan zitten op het witte laken dat heel licht is en de nachtvlinders doet denken dat het dag is: ze gaan dus weer in rust. In een goede nacht kun je vijftig of nog veel meer vlinders op je laken hebben zitten. Niet alle soorten komen op licht af en een andere manier om ze te zien te krijgen is door een zoete stof op bomen te smeren. Dat is vaak (appel)stroop aangevuld met veel suiker en vaak ook wat alcoholica. Binnen een uur nadat je dat hebt gesmeerd, zitten er nachtvlinders van te snoepen. En hoewel het meestal een kleverige substantie is, zullen ze er wel van eten, maar er nooit in vast blijven zitten. Als u dat niet gelooft, kunt u het zelf verifiëren door langs te komen op een van de openbare Nachtvlindernachtplekken. Omdat het eind augustus is kunnen de eerste vlinders al vanaf een uur of 21.00 – 21.30 worden gezien. De meest activiteiten starten dan ook rond die tijd. Op de site van de Nachtvlindernacht staan alle openbare locaties waar u naar toe kunt. Als er nog nachtvlinderaars zijn die het ook leuk vinden als er anderen bij zijn, kunnen ze ook hun locatie nog aanmelden via de site. We zijn erg benieuwd hoeveel vlinders en vlinderliefhebbers er dit jaar op laken en stroop af zullen komen.

Waar kun je meedoen?

De Nationale Nachtvlindernacht is in het hele land te vinden want er zijn in alle provincies een of meer excursies. Van Pieterburen (Groningen) tot de Sint- Pietersberg (Limburg) en van Texel (Noord-Holland) tot Retranchement (Zeeland) Op de website kunt u zien waar u mee kunt doen.

Lees meer over de Nationale Nachtvlindernacht

2019 NationaleNachtvlindernacht