Nieuwsbericht

Overlast van kleine vossen

maandag 21 januari 2013

De kou heeft echt haar intrede gedaan en dat betekent dat er veel meer telefoontjes bij De Vlinderstichting binnen komen van mensen die vlinders in huis hebben die actief worden. Wat moeten ze ermee?

Vrijwel altijd gaat het om de kleine vos, want dit is de meest voorkomende overwinteraar die bij ons in gebouwen kruipt. Als ze de plek zoeken, in september, zijn dit vaak beschutte en koele plaatsen. Dat blijft vaak zo tot het buiten koud wordt en wij de kachel aan zetten. Dan ontwaken ze weer uit hun winterslaap, worden actief en verbruiken veel energie, terwijl ze niet kunnen bijtanken. Dit is uiteindelijk dodelijk voor de vlinder. Maar het is niet alleen slecht voor de vlinder, ook zijn er mensen die er last van hebben. Zo kregen we een telefoontje van een koster van een kerk die aangaf dat kleine vossen iedere zondagochtend in de kerkdienst, tijdens de preek, rond gingen vliegen en daarmee zeer afleidend werkten op de gelovigen. Ze gingen vaak bij de ramen zitten, maar als de koster ze probeerde te vangen gingen ze er weer vandoor, ongetwijfeld gadegeslagen door afgeleide kerkgangers. Wat moest hij doen?

Het is ook voor de vlinder het beste dat hij wordt gevangen en wordt neergezet op een plek waar het blijvend koud is. Dan gaan ze weer in winterslaap en daar zullen ze pas weer uit komen in het voorjaar als het weer buiten ook weer warmer en zonniger wordt. Zo’n plek moet koud zijn en bij voorkeur ook een beetje beschut. Het kan zijn in een overdekte fietsenschuur, of onder een carport. Let wel op dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt zijn, want dan kan de vlinder erin verward raken en alsnog sterven. Een vlinderliefhebster, die ook ontwaakte kleine vossen in huis had, heeft ze bijgevoerd met honingwater voordat ze de vlinders koud wegzette. Door dit bijvoeren hebben ze meer energie en een grotere kans om de laatste een tot twee maanden in winterslaap goed door te komen.

KleineVos overwinterend winter