Nieuwsbericht

Slecht jaar veenhooibeestje in het Fochtelooërveen

woensdag 27 juli 2011

Judith Bouma telt al jaren het veenhooibeestje in het Fochtelooërveen voor het Landelijk Meetnet Vlinders. Ieder jaar maakt ze ook een overzicht over haar bevindingen.

“Dat het weer een hele grote rol speelt, of het nu een mooi voorjaar is, een natte zomer, een zachte winter of een hele droge zomer, dat weet een ieder! Met een hoge luchtvochtigheid, broeierig weer, zelfs wat onweersachtig, neem ik juist de hoogste aantallen van het veenhooibeestje waar. Decennia lang is de droogte in Friesland niet zo erg geweest als in 2008, maar 2011 is daar zelfs overheen gegaan met het droogte record. Het was niet alleen droog qua neerslag, maar ook de temperaturen in het voorjaar van 2011 waren uitzonderlijk hoog. In 2008 en 2011 is er maandenlang geen regen gevallen. Het Fochtelooërveen met z’n veenmossen zag er die jaren dan ook vreselijk triest uit. Gelukkig heeft de grote brand niet het leefgebied van het veenhooibeestje beschadigd. De Veenhooibeestjes hebben het in 2011, vergeleken met de voorgaande jaren, dramatisch gedaan. Toch was er nog een piek van 179 exemplaren op één dag te zien.”

In het warme jaar 2008 was er ook iets heel bijzonders aan de hand. Tot ieders grote verbazing vlogen er 7 oktober 2008 twee veenhooibeestjes in het Fochtelooërveen. Eentje liet zich hele korte tijd fotograferen, de ander was te snel. Typerend dat de Dopheide niet meer bloeiend aanwezig was en het veenhooibeestje voor de nog laat bloeiende Struikheide koos. Een exemplaar was redelijk afgevlogen (of verregend na dagen regen te hebben gehad), de ander zag er een stuk beter uit. De dagen na deze waarneming heb ik, tot mijn spijt, niet één veenhooibeestje meer waargenomen.” Het is heel bijzonder dat het veenhooibeestje zo laat in het jaar nog vliegt, en het lijkt er dus op of hij in bijzondere gevallen een heel kleine tweede generatie kan hebben. Dankzij het jarenlange tellen van Judith zijn we veel meer te weten gekomen over het wel en wee van het veenhooibeestje.

Fochteloerveen JudithBouma klimaat tellen Veenhooibeestje