Nieuwsbericht

Tot nu toe geweldig jaar voor kleine vos

woensdag 11 juni 2014

In het voorjaar was het al de meest talrijke vlinder en ook nu de tweede generatie verschijnt, vliegt de kleine vos in groot aantal. Zal de volgende generatie in augustus helemaal massaal worden?

In de winter kruipen kleine vossen weg in holle bomen, tussen dood hout, in schuurtjes en op zolders bij ons in huis. Ze gaan in winterslaap en komen eind februari, begin maart tevoorschijn om zich voort te planten. Die overwintering was blijkbaar erg goed verlopen, want van februari tot april werden er in ons land bijna 20.000 kleine vossen gemeld. Ter vergelijking: in 2013 werden er in dezelfde periode iets meer dan 10.000 doorgegeven. Het zonnige weer dit voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de kleine vossen zich uitstekend voort konden planten. Ze konden veel vlieguren maken en er zijn veel eitjes afgezet op de brandnetel. De rupsen van kleine vos zijn helemaal gespecialiseerd op deze plant. Doordat er op tijd regen viel, waren de brandnetels prima voedsel en konden veel kleine vossen zich succesvol verpoppen.

Die volgende generatie vliegt nu en als we de gegevens van de afgelopen week op Waarneming.nl en Telmee bekijken zien we dat kleine vos al weer veel wordt gezien. Honderden vlinders worden er per dag doorgegeven en het gaat soms om vele tientallen bij elkaar op een goede nectarplant, zoals distel, valeriaan of braam. Ook deze vlinders zijn zich weer aan het voortplanten en je kunt nu regelmatig vrouwtjes zien die bezig zijn met het afzetten van de eitjes. Daarvoor zitten ze aan de bladrand en hun achterlijf buigen ze naar de onderzijde van het blad waarop in een half uur tijd wel zestig tot honderd eitjes kunnen worden afgezet. Als je goed oplet zie je bij die eitjes vaak ook sluipwespjes zitten. Doordat er zoveel kleine vossen waren, heeft ook deze natuurlijke vijand zich enorm kunnen voortplanten en ze parasiteren nu de eitjes van de kleine vos. Het is dan ook waarschijnlijk dat er van deze vlindergeneratie in wording niet enorm veel kleine vossen zullen verschijnen, maar vooral veel sluipwespjes. Geen probleem, want zo houden deze twee elkaar wat in evenwicht.

Brandnetel KleineVos nectarplant waardplant