Nieuwsbericht

Zwart weeskind stropen

dinsdag 13 juli 2021

Stropen of smeren is een manier om nachtvlinders in kaart te brengen. Naast lamp en laken en vlindervallen zijn er nachtvlinders die juist met het zoete stroopmengsel goed zijn te lokken. In de winter is het een beproefde methode, maar in het voorjaar werkt het veel minder, mede door de concurrentie van bloeiende planten. In de zomer echter is het weer een prima methode.

Huismoeders en een agaatvlinder op smeer. Huismoeders en een agaatvlinder op smeer.

Stropen doe je met een mengsel van stroop, suiker, en naar keuze allerlei andere ingrediënten rond zonsondergang op bomen smeren. Een uurtje later zijn er nachtvlinders op afgekomen. Als je de plekken voorzichtig benadert en de zaklamp van onder naar boven rustig over de smeerplek laat schijnen, kun je de vlinders goed bekijken en op naam brengen. Onder aan dit bericht staat een recept voor het maken van smeer. Je kunt het trouwens ook nog simpeler doen en ook dat is vaak redelijk succesvol: gewoon rode wijn. Doe de wijn in een plantenspuit en stuif plekken op de bomen. Ook hier kun je dan na een uurtje nachtvlinders op verwachten. In de zomer zijn er een aantal grote, opvallende en algemene nachtvlinders die zich door de zoetigheid laten verleiden. De huismoeder is er daar een van. Deze komt in allerlei kleurvariëteiten voor van zeer lichtbruin tot bijna zwart. Kenmerkend is dat huismoeders de vleugels dicht op hun lijf hebben, waardoor ze heel langwerpig ogen en niet ‘driehoekig’ zoals veel andere uilen.

Ook weeskinderen laten zich goed stropen. Het rood weeskind is erg algemeen en de laatste jaren wordt ook het karmozijnrood weeskind steeds meer gezien. Verder kun je het zwart weeskind op smeer vinden. Ook dit is aan een opmars bezig en het wordt de afgelopen jaren steeds vaker gevonden. Begin deze eeuw was het vooral in Zuid-Limburg aanwezig, maar later werd het al in de hele zuidelijke helft van het land gevonden en inmiddels is ook het midden van het land veroverd. Het is een forse vlinder, die niet zwart is, wat de naam doet vermoeden, maar bruin met donkere, zwartbruine vlekken. Het zwart weeskind vliegt van half juni tot half september in één generatie. Behalve op smeer komen de vlinders ook wel op licht af en soms worden ze aangetroffen op honingdauw of bloedende bomen. De vlinders rusten overdag in gebouwen, onder bruggetjes of in nestkasten. Wie weet komt u die rustende vlinders ergens tegen, maar als u gaat stropen is de trefkans al flink groter.

Zelf stroop maken

Suikerstroop (1 pot) 
Extra suiker (2 eetlepels)
Bier, wijn en/of vruchtenlikeur, Ouzo, Arak, Cointreau etc.. (een flinke scheut of zoveel als nodig is voor de juiste substantie). 

Meng de ingrediënten zo door elkaar dat er een goed smeerbaar, plakkerig mengsel ontstaat. Laat het mengsel enkele dagen staan om gisting te bevorderen. Andere ingrediënten die veel gebruikt worden zijn allerlei soorten overrijp fruit (vooral bananen), appel- of perenstroop, rum en allerlei exclusieve bieren en alcoholische dranken. Welk recept het beste is? Hierover verschillen de meningen. Experimenteren is de beste manier om erachter te komen.

Stropen ZwartWeeskind