Nieuwsbericht

Overleeft de atalanta deze vorstperiode?

vrijdag 23 februari 2018

De schaatsen kunnen toch weer uit het vet. Schaatsliefhebbers worden onrustig en proberen al om gemaakte afspraken voor volgende week om te plannen. Er worden nachten met 8 tot 10 graden vorst voorspeld en er kan volop geschaatst worden op natuurijs. Wat betekent zo’n late vorstperiode voor de vlinders?

Vlinders in de winter

Vlinderoverwinteraars: dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia & citroenvlinder Vlinderoverwinteraars: dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia & citroenvlinder

De meeste vlinders zijn nu, in de winter, eitje, rups of pop. Deze zijn helemaal voorbereid op kou en zullen zich pas verder gaan ontwikkelen als de temperaturen weer flink omhoog gaan. Ze zullen die kou gewoon overleven. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor de vier soorten die nu als vlinder in winterslaap zijn: dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en citroenvlinder.

Diepe rust

Deze zitten in rust en hebben hun metabolisme, hun spijsvertering op een heel laag niveau gezet, hebben veel vocht uit hun lichaam gehaald en hebben een soort van antivries aangemaakt, vergelijkbaar met wat wij in onze auto’s gebruiken. Zij zijn zo prima voorbereid op de kou en tien graden vorst is geen enkel probleem en ook lagere temperaturen zullen ze vast overleven. Ze wachten zo, in diepe rust, op het voorjaar en zullen pas actief worden op zonnige dagen dat het tien graden of meer is.

Atalanta's trekken naar het zuiden

Atalanta's gaan niet in winterslaap en zijn kwetsbaar voor zware vorst Atalanta's gaan niet in winterslaap en zijn kwetsbaar voor zware vorst

Ook de atalanta is nu aanwezig als vlinder, maar deze zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen. Atalanta’s waren altijd trekvlinders, die ieder najaar naar Zuidelijker streken vlogen en in het voorjaar, eind april en begin mei weer deze kant op kwamen. Zo omzeilden ze de koude periode hier.

Steeds vaker in Nederland

Door klimaatverandering zien we dat de laatste tijd steeds meer atalanta’s niet weg gaan in het najaar, maar hier blijven. Dat is een risico, want atalanta’s hebben geen winterslaap. Hun lijf is niet voorbereid op zware vorst. Het zijn wel sterke vlinders en ze kunnen best wat hebben, maar of ze een langere periode met echt lage temperaturen aankunnen is maar de vraag. We zijn erg benieuwd hoeveel atalanta’s er na deze koude periode gemeld zullen worden!

Atalanta overwinterend trekvlinders vorst