Nieuwsbericht

Lust de buxusmot ook andere struiken?

zaterdag 10 november 2018

Vrijwel iedere buxuseigenaar in Nederland heeft inmiddels al kennis gemaakt met de buxusmot. Deze exoot uit Azië heeft al heel veel buxusstruiken kaal gevreten en veel mensen hebben besloten om de buxus te vervangen voor een andere struik. Dat kan, maar pas op, want er zijn aanwijzingen dat de rups van de buxusmot wellicht ook andere struiken lust.

Proefopstelling voedselproeven buxusmotrupsen (Foto: Eline Arts) Proefopstelling voedselproeven buxusmotrupsen (Foto: Eline Arts)

 

De rupsen van de buxusmot waren deze zomer flink in het nieuws. Het is een groen met gele rups met zwarte stippen die uitsluitend van buxus eten. De struiken waar de rupsen inzitten, worden al snel totaal bruin met opgevreten bladeren en overgebleven bladskeletten. Heel veel buxusstruiken zijn al gerooid en beland in de containers met groenafval. Tot dusver werd ervan uitgegaan dat de rupsen gespecialiseerd waren in buxus en geen andere struiken aten. Toch kwamen er wel meldingen van buxusmot-rupsen die ook andere struiken zouden eten. Daarom startte De Vlinderstichting een onderzoek.

Niet alleen buxus

Etende rups van buxusmot op Pachysandra (Foto: Eline Arts) Etende rups van buxusmot op Pachysandra (Foto: Eline Arts)

Eline Arts, studente aan het Helicon MBO in Geldermalsen, deed bij De Vlinderstichting kweekproeven met de buxusmot. Ze heeft rupsen en vlinders van de buxusmot bij zes verschillende struiken geplaatst en gekeken wat er gebeurde.

Smaken verschillen

Dwergmispel (Cotoneaster), Japanse hulst (Ilex crenata) en ook Wilde liguster (Ligustrum vulgare) werden niet door de rupsen gegeten. Er werden op de liguster wel eitjes gelegd, maar deze kwamen niet uit.

Pachysandra echter, een bodembedekker die ook veel in Nederlandse tuinen te vinden is, bleek wel gegeten te worden door de rupsen en ook nieuwe eitjes kwamen uit. Dit betekent dat het in potentie een waardplant is. Dat geldt ook voor de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). Er zijn nog geen meldingen dat vlinders in de vrije natuur op deze planten hun eitjes afzetten, maar deze kweekwaarnemingen wijzen erop dat dat zeker niet onwaarschijnlijk is!

Alles over de buxusmot

De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder rond 2005 in Duitsland geïntroduceerd via import van buxus uit Azië. In 2007 werd hij voor het eerst in Nederland gesignaleerd. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zijn areaal flink uitgebreid.

Verder lezen

2018 Buxusmot vraatspoor