Nieuwsbericht

Duizenden atalanta’s verlaten Nederland

dinsdag 14 september 2021

Half september is de atalanta in grote aantallen gemeld bij De Vlinderstichting. Er werden er duizenden gezien, vooral in Zuid-Nederland. Voor een deel werden ze in grote groepen gezien op klimop en andere bloeiende planten. Vogeltellers op diverse trektelposten zagen ze ook massaal naar het zuiden vliegen.

Atalanta op koninginnekruid ter voorbereiding op de trektocht. Atalanta op koninginnekruid ter voorbereiding op de trektocht.

Omdat vlinders niet in groepen trekken, maar individueel, zie je het niet zo snel. Op ongeveer 5 tot 10 hoogte vliegen atalanta's in een rechte lijn naar het zuiden. Elke minuut komt er wel een vlinder voorbij. Vooral op trektelposten viel dat op. Als je goed kijkt, kan je trekkende vlinders dus zeker wel waarnemen. 

Trektelposten zijn locaties met goed uitzicht waar vogelaars vaak van zonsopgang tot zonsondergang de wacht houden en alle langstrekkende vogels tellen. Ze houden daarvoor natuurlijk de omgeving strak in de gaten en merken ook de atalanta’s op. De atalanta trekt, net al veel vogels, naar het zuiden van Europa om te overwinteren. 

Grote aantallen

Er werden er 22 geteld op de trektelpost in Hoek Sluis in Zuid-Holland en wel 40 in Malden (Gelderland). Maar de absolute toptelpost was die op de Loozerheide in Limburg waar er in een dag 1147 werden geteld.

Ook op andere plaatsen werd deze trek opgemerkt, bijvoorbeeld 25 in Venlo en 80 atalanta’s in Milsbeek. Van Roel Winters kregen we bericht over een wandeling op Landgoed Langakkers.

“In een baan van 200 meter kwamen ongeveer 400 atalanta’s voorbij tussen 10.30 en 12.30 uur”.

En even later: “Zojuist nogmaals geteld. Ongeveer 10 atalanta’s per 2 minuten over een baan van ruim 200 meter breedte. Dat was vanmorgen om 10 uur ook al gaande, dus zijn er zeker 1000 atalanta’s over de Langakkers gevlogen”.

Nectar drinken

Atalanta op bloeiende klimop, waar ze nu massaal samen gevonden kunnen worden. Atalanta op bloeiende klimop, waar ze nu massaal samen gevonden kunnen worden.

Zo'n lange reis kost natuurlijk veel energie. Vlinders hebben dan ook ‘brandstof’ nodig. Vlinders leven van nectar uit bloemen. Je ziet ze daarom nu veel op bloeiende klimop, koninginnenkruid, asters en ijzerhard. Ook vlinderstruiken die nu nog bloeien zijn een goede nectarbron.

Er waren meldingen van tientallen, soms meer dan 100 vlinders bij elkaar. Ook de rest van de week kunnen deze aantallen nog gezien worden. Deze atalanta’s zijn de nakomelingen van vlinders die in het voorjaar vanuit het zuiden hierheen zijn gekomen. Ook komen atalanta’s uit Scandinavië binnen, om via ons land naar het zuiden te vliegen.

Lees meer over trekvlinders

 

Zie jij ook grote aantallen atalanta's nectar drinken of langsvliegen? Geef het dan door via Waarneming of Telmee.

2021 Atalanta KarsVeling Natuurbericht VanessaAtalanta