Nieuwsbericht

Komende week vliegende start vlinderseizoen

donderdag 25 maart 2021

Er zijn altijd wel warmere en zonnige perioden in de eerste drie maanden van het jaar. In die tijd worden er ook altijd wel wat vlinders gezien. Vooral de citroenvlinders zijn nu erg opvallend, die de hele winter hebben geslapen. Maar eind maart-begin april begint het seizoen pas echt. Dan komen meer vlinders uit hun pop. Dat gaat met de huidige weersverwachtingen komende week gebeuren.

De eerste vlinderpiek viel in 2021 al half februari. Toen liepen de temepraturen op naar 18 graden. De vlindersoorten die in ons land een winterslaap houden kwamen tevoorshijn. De citroenvlinder, de kleine vos, de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia werden al veel gemeld. En er werden zelfs kolibrievlinders gezien!

Meer over vlinders in februari

Start van het vlinderseizoen

Het klein koolwitje kan komende weken overal in het land gezien worden. Het klein koolwitje kan komende weken overal in het land gezien worden.

Ondaks al die vroege meldingen in febrauri, begint het vlinderseizoen nu eingelijk pas echt. De eerste vroege oranjetipjes, klein koolwitjes en bont zandoogjes worden al gemeld. Zij hebben overwinterd als pop en worden nu wakker. De komende dagen verwacht De Vlinderstichting dat de aantallen langzaam oplopen. 

Koolwitjes en oranjetipjes komen tevoorschijn

Het klein koolwitje kun je eigenlijk overal tegenkomen, zelfs als er geen of maar heel weinig bloemen zijn. Ze kunnen flinke afstanden afleggen en doorkruisen dan ook saaie groene woestijnen en stedelijk gebied. Een ander witje dat de komende tijd tevoorschijn komt, het klein geaderd witje, is ook algemeen. De vlinder houdt wat meer van ‘natuurlijke’ gebieden. Dit geldt nog sterker voor het oranjetipje. Dat vind je in bloemrijke, vaak vochtige, graslanden. Altijd in de buurt van de bosrand of van bomen of struiken. Maar ook in het stedelijk gebied kom je ze wel tegen. Vooral de mannetjes zijn erg opvallend, want zij hebben die oranje vleugelpunt. De vrouwtjes lijken wel op koolwitjes, maar de onderkant, met die mooie olijfgroene tekening, is heel anders waardoor ze toch goed te herkennen zijn.

Oranjetipje. V.l.n.r. mannetje, vrouwtje en onderzijde. Oranjetipje. V.l.n.r. mannetje, vrouwtje en onderzijde.

Van zeldzaam naar veel voorkomend

De grote vos kan ook de komende tijd nog worden waargenomen. De grote vos kan ook de komende tijd nog worden waargenomen.

Met de meest vlinders gaat het erg slecht. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen: vlindersoorten die het goed doen in ons land. Het bont zandoogje is daar een voorbeeld van. Deze vlinder komt vooral voor als er bomen of struiken in de buurt zijn. In helemaal open landschappen kom je deze veel minder tegen. De afgelopen tientallen jaren heeft deze vlinder zich sterk uitgebreid. Hij komt in het hele land voor. De eerste vlinders zien we nu. Omdat bont zandoogje drie of vier generaties per jaar heeft, kunnen we de soort tegenkomen tot in november.

Bijzonderheden

Een vlindersoort om extra alert op te zijn is de grote vos. Deze werd als verdwenen beschouwd, maar is aan een sterke opmars bezig. Eerder dit jaar werden er al veel gemeld op de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee. Het voorjaar is de allerbeste tijd om ze te zien te krijgen. Lastigheidje: de grote vos lijkt heel erg op de kleine vos. 

Lees hier hoe je ze uit elkaar kunt houden

 

Vlinder gezien? Geef het door!

Heeft u een vlinder gezien? Dat wil De Vlinderstichting heel graag weten! Zo houden we bij hoe het met onze vlinders gaat. Doorgeven kan op verschillende manieren:

Doe mee met de Tuintelling

Zet je waarnemingen op Telmee of Waarneming.nl

Doe een kwartierteling met onze nieuwe app

BontZandoogje GroteVos KleinKoolwitje Voorjaar