maandag 14 juni 2021
Het koude en natte voorjaar heeft ervoor gezorgd dat er niet veel dagvlinders en nachtvlinders werden gezien. Begin juni was er, ondanks het warme zonnige weer, sprake van een echte dip, want zelfs de heel algemene koolwitjes waren er nauwelijks. Het lijkt erop dat er vanaf nu flink wat soorten gaan vliegen, en in forse aantallen. Dit geldt zowel voor dagvlinders als voor nachtvlinders.
We zagen wanhopige tweets van mensen die een nieuwe LedEmmer hadden aangeschaft, maar die ’s ochtends steeds leeg vonden of met een enkel mugje erin. Met die lichtvallen worden nachtvlinders geteld. Gelukkig zien we de laatste dagen dat er veel meer nachtvlinders in de vallen worden gevonden. Voor dagvlinders geldt een vergelijkbaar beeld. Oranjetipjes vlogen goed en nog tot in juni werden ze gemeld, maar voor veel andere soorten waren de aantallen laag. Nu zien we plaatselijk alweer veel vlinders. Het hooibeestje is erg talrijk en wordt veel waargenomen, ook op plekken waar deze al jaren niet meer gezien was. Een andere soort die relatief veel wordt waargenomen is de spectaculaire koninginnenpage. Niet alleen uit het zuiden, waar deze ‘vaste’ populaties heeft, maar ook tot in de noordelijke provincies zijn er regelmatig meldingen.
Ook de blauwtjes gaan nu vliegen en er zijn al enthousiaste verhalen van mensen die tientallen, soms honderden icarusblauwtjes zien tijdens een wandeling door bloemrijk grasland. Het icarusblauwtje is een algemene vlinder en je komt deze op veel plekken tegen, ook in het stedelijk gebied. Je moet daar wel bloemrijk grasland voor hebben, met het liefst flink wat rolklaver, kleine klaver en andere vlinderbloemigen, want dat zijn de waardplanten waarop de rupsen zijn gespecialiseerd. De mannetjes zijn felblauw van boven met een heel dun zwart randje en witte franje. In heidegebieden, het liefst vochtige heiden, komt ook het heideblauwtje binnenkort tevoorschijn. Ook deze mannetjes zijn blauw, maar heideblauwtjes hebben een brede zwarte rand. De vrouwtjes van heideblauwtje en icarusblauwtje zijn over het algemeen bruin met wat oranje vlekjes. Sommige vrouwtjes van icarusblauwtjes hebben echter heel veel blauwe bestuiving op de vleugels waardoor ze, zeker vliegend, heel blauw overkomen. Wil je blauwtjes zien? Ga dan de komende dagen op zoek op mooie bloemrijke plekken en je kunt ze daar haast niet missen.
Dat kan op verschillende manieren.
Eindelijk zijn er weer vlinders!
3-jul-2024
Webinar: Vergroenen? Verkleuren!
26-sep-2024
Heidelibellen gaan door tot in november
26-sep-2024
Nog steeds bont zandoogjes in uw tuin
19-sep-2024