woensdag 21 oktober 2020
De rups van de meriansborstel is een zeer opvallende verschijning: groengeel met vier scheerkwasten op de rug en een mooie rode opstekende staart. Het is ook zeker geen zeldzaamheid en juist nu, in het najaar, worden ze veel gezien.
Ook dit jaar zijn er al weer erg veel rupsen gemeld op Waarneming.nl en Telmee, en de komende weken zijn de rupsen nog steeds te vinden. Het is namelijk een algemene nachtvlindersoort die overal in Nederland voorkomt.
De vlinder zelf is een stuk minder opvallend dan de rups. Dat heeft een reden: hij wil zo min mogelijk opvallen! Ze vliegen namelijk alleen 's nachts en zijn dus overdag verborgen voor vogels, die hen graag opeten.
De vlinder vliegt in voorjaar en voorzomer. Ze worden vlinders regelmatig aangetroffen bij lichtvangsten met lamp en laken en in de zogenaamde LedEmmers. Ook op campings kun je ze vinden als je ’s ochtends vroeg bij de washokken komt waar de hele nacht het licht heeft gebrand. De vlinders zijn nu dood, maar hebben overal eitjes gelegd. En daar zijn nu dus rupsen uitgekropen.
De rupsen hebben zich de afgelopen weken volgegeten aan de laatste bladeren. Ze leven van diverse bomen en struiken, waaronder sleedoorn, meidoorn, berk en zomereik. De rupsen zijn nu toe aan verpoppen. Dat doen ze in op de grond, onder de bomen en struiken waar ze als rups hebben gegeten. Nu het harder gaat waaien, worden ze ook door de wind uit de bomen geblazen.
Ze overwinteren als pop en in mei komen de vlinders weer tevoorschijn.
Meriansborstel is een al lang bestaande naam. Hij verwijst vermoedelijk naar Maria Sibylla Merian (1647-1717) entomologe en kunstenares, die met haar penselen (de borstels van de rups) de metamorfose van rups naar vlinder vastlegde.
Scheerkwasten op een rups
3-okt-2023
Bijzonder fenomeen bij de citroenvlinder
20-feb-2024