Richtlijnen voor monitoring in tijden van corona

Voorwaarden voor het uitvoeren van monitoring

(Laatste update 2 juni 2020)

• De regels zijn per 1 juni 2020 versoepeld. Mensen mogen weer samen buiten komen, mits zij 1,5 meter afstand van elkaar bewaren.
  • Vlinders, libellen of hommels tellen mag dus weer met z'n tweeën als je dat leuk vindt.
  • Zorg er wel voor dat je onderling 1,5 meter afstand bewaart (tenzij jullie tot één huishouden behoren) en blijf in het veld op ruime afstand van eventuele andere bezoekers, minimaal 1,5 meter.
  • Mijd drukke plaatsen.
  • Verplaats je alleen en rechtstreeks van en naar je onderzoeksgebied. Maak dus geen gebruik van gedeelde vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer.
  • Luister naar de aanwijzingen van de terreinbeheerder op wiens terrein je actief bent.
  • Deze instructies gelden in ieder geval tot en met 1 juli 2020.

Welke terreinen?

We houden voortdurend contact met terreinbeheerders en overheden. In terreinen van Natuurmonumenten mag je nog op pad. Staatsbosbeheer heeft naar de eigen vrijwilligers aangegeven dat alle vrijwilligersactiviteiten zijn stopgezet, maar tellers vanuit andere organisaties (jullie dus) zijn nog wel welkom. Heb je vragen over of je nog wel naar je terrein toe mag en welke regels daar gelden, mail ons dan gerust.

Up-to-date

Wat vandaag gezegd wordt, kan morgen al weer ingehaald zijn door nieuwe inzichten. We houden daarom de ontwikkelingen in de gaten en wanneer dat van belang is, zullen we jullie informeren. Vandaag hebben we nog contact gehad met het ministerie van LNV en zij bevestigen dat individueel tellen is toegestaan binnen de huidige regels. We hopen dat dit zo blijft!

We hopen dat jullie je niet uit het veld laten slaan door alle onzekerheden en dat we ook dit jaar waardevolle waarnemingen kunnen blijven verzamelen. We wensen jullie alle goeds en gezondheid toe!