Februari

Week 9

Februari is dit jaar echt de maand van de citroenvlinder: wat zijn er de afgelopen weken veel gezien! Met het wel erg vroege maar prachtige voorjaarsweer ontwaakten ze massaal uit hun winterrust.

Ik zag er zelf een op een bijzonder moment: onderweg naar de uitvaart van Frits Bink. Frits was een groot vlinderkenner en in 1983 betrokken bij de oprichting van onze stichting. Hij heeft zijn hele leven onderzoek gedaan naar hoe vlinders leven en wat zij nodig hebben. Het delen van die kennis, om te zorgen dat bij het beheer rekening gehouden wordt met vlinders, heeft hij altijd heel belangrijk gevonden. De ‘Bink-bijbel’, de Ecologische Atlas van de Dagvlinders van Noordwest-Europa, heeft velen geïnspireerd. Mooi om bij zijn afscheid verrast te worden door een vroege vlinder!

Week 8

Wat ik ook leerde over de citroenvlinder is dat je, anders dan bij de meeste soorten, mannetjes en vrouwtjes gemakkelijk uit elkaar kunt houden: het mannetje is knalgeel, het vrouwtje veel bleker, meer groenig-wit. Daar ging ik op letten, maar ik zag haast nooit verschil: ze waren bijna allemaal even geel. Ik zag eigenlijk alleen maar mannetjes, heen en weer vliegend langs de bosrand. Maar, waar zijn dan de vrouwtjes?

Toen ik als vrijwilliger een stukje Edese heide inventariseerde in het kader van de SNL-monitoring, zag ik ze eindelijk. De hei was daar flink aan het dichtgroeien met vuilboom, een van de veelgebruikte waardplanten van de citroenvlinder. Daar waren de vrouwtjes, want daar konden ze hun eitjes afzetten. Blijft de vraag  waarom mannetjes dan vooral langs bosranden patrouilleren…

Week 7

Toen ik in 1995 bij De Vlinderstichting kwam werken, leerde ik dat de citroenvlinder tot de algemeen voorkomende vlinders behoort. Zelf zag ik hem haast nooit. Zo’n opvallende gele vlinder kon ik toch niet over het hoofd zien? Inmiddels weet ik dat ‘algemeen voorkomend’ niet betekent: massaal te zien. Bovendien waren er rond de eeuwwisseling ook daadwerkelijk minder citroenvlinders, zo blijkt uit de trends van het Vlindermeetnet. Gelukkig zie ik hem de laatste jaren veel vaker, vooral de patrouillerende mannetjes. Zo weet ik nog dat we op 1 april 2016, onderweg van Wageningen naar Arnhem voor de ondertekening van de Green Deal Infranatuur, er 23 telden!

Week 6

Elk jaar verheug ik me op de eerste vlinder die voor mij het voorjaar aankondigt: vaak is dat een citroenvlinder, gewekt door de zon uit zijn winterrust. Ik vind het leuke aan vlinders dat elke soort anders is, ze doen het allemaal op hun eigen manier. Ook  overwinteren. De citroenvlinder gaat als volwassen vlinder de winter in, weggekropen tussen dorre bladeren onder de struiken. ‘Winterklaar’ is voor een citroenvlinder dus net als voor veel andere dieren: beschutte plekken met lekker veel bladeren en dode takken. Weer een reden om je tuin niet ‘netjes’ te maken voor de winter …

Vlinderflarden