NP Dwingelderveld

NP Dwingelderveld

Meer dan 1000 hectare aaneengesloten natuurgebied, zonder landbouw en nauwelijks bebouwing. Je kunt je bijna niet voorstellen dat er in het volgebouwde Nederland nog plek voor is, maar inmiddels zijn er 20 Nationale Parken ingericht waar het instandhouden en ontwikkelen van ecologische, landschappelijke en natuurhistorische waarden centraal staan. Nationaal Park Dwingelderveld, gelegen in het zuidwesten van Drenthe, is een van die parken.

Uitgestrekte heidevelden, bossen, graslanden en bloemrijke weilandjes kom je hier allemaal tegen. Daarnaast zijn er meer dan zestig vennetjes en veentjes verspreid door het gebied te vinden. Regenwater voedt de meeste van deze venen, waardoor het water voedselarm blijft en er ruimte is voor hoogveenontwikkeling. Het hele gebied wordt omsloten door de rivieren de Ruiner Aa (in het zuiden) en de Dwingelderstroom. Er is ook ruimte voor recreatie en educatie in Dwingelderveld. Tientallen kilometers wandelpad, fietspad, ruiterpad en rolstoelpad maken het gebied toegankelijk voor de nieuwsgierige bezoeker. In het bezoekerscentrum (aan de Ruinense kant van het gebied en de poort naar het nationale park) kunt u informatie vinden over de historie en de flora en fauna van het gebied.

Koraaljuffer

Door het vele water is het Dwingelderveld voor libellen een prachtig gebied. Er komen meer dan veertig soorten libellen voor. Bij de vennetjes en venen kan je de libellen en juffers in grote aantallen over het water zien scheren op zoek naar een partner of prooi. Met zijn prachtige rode achterlijf is de koraaljuffer een van de mooiste libellen van het Dwingelderveld. Hij steekt scherp af tegen de overige, meestal blauwe juffersoorten. De rode kleur van het achterlijf deelt de koraaljuffer alleen met de vuurjuffer. De vuurjuffer is echter een echte voorjaarssoort terwijl de koraaljuffer een (voor)zomer soort is. Bij twijfel is de kleur van de poten doorslaggevend: die van de koraaljuffer zijn rood terwijl die van de vuurjuffer zwart zijn.

Koraaljuffer (foto: Henk Bosma) Koraaljuffer (foto: Henk Bosma)

Ook te zien

Hieronder worden nog enkele libellen genoemd die te zien zijn in dit gebied. Klik op de naam van de libel voor meer informatie. U komt dan op de soortpagina van libellennet.