Nieuwsbericht

Wat doet die vlinder in mijn huis?

maandag 5 december 2011

Veel vlinders zijn er niet in de winter. De meeste soorten zijn ei, rups of pop in deze koude periode. Toch komen de afgelopen dagen bij De Vlinderstichting meldingen binnen: “Ik heb een vlinder in mijn huis!“

In Nederland is de winter voor vlinders een ongunstige en gevaarlijke tijd. Het is koud en er is geen voedsel in de vorm van bloeiende planten. De meeste vlinders in Nederland overwinteren als ei, rups of pop. Ze houden zich stil en wachten op betere tijden. Maar er zijn vier soorten die het anders doen: zij overwinteren in Nederland als volwassen vlinder. Dat zijn de dagpauwoog, de kleine vos, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Met name dagpauwoog en kleine vos zoeken daarbij beschutte plaatsen op bijvoorbeeld in huizen, schuren, bunkers en kelders. Zodra de winter begint gaan ze in winterslaap. Ze trekken allerlei stoffen terug uit hun lijf en maken zich klaar om flinke vorst te kunnen doorstaan. Dat proces kost veel energie, maar het zorgt er wel voor dat ze gezond de winter door komen.

Rustige koele plek

Het kan gebeuren dat een vlinder uw huis is binnengekropen om daar te overwinteren. Hij dacht dat het een rustige en koele plek was. Als dan de verwarming wordt aangezet, wordt het te warm en zal de vlinder actief worden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling midden in de winter, want het uit winterslaap komen kost ook weer veel energie. Het beste wat u voor zo’n vlinder kunt doen is hem koud wegzetten. Kou is geen probleem (zelfs minus 20 graden Celsius overleven ze), maar warmte is dodelijk.
 
Zet de vlinder daarom voorzichtig op een koele, beschutte plek: in de schuur, in de kelder of onder een afdakje. Ook in zo’n vlinderkastje, die veel bij tuincentra wordt aangeboden, kunt u de vlinder kwijt. Op deze nieuwe plek kan hij rustig wachten tot de winter voorbij is. En dan houdt hij voldoende energie over om in het voorjaar weer rond te vliegen op zoek naar een partner.
 

Citroenvlinder Dagpauwoog GehakkeldeAurelia KleineVos