maandag 8 april 2024
Het Kuinderbos in de Noordoostpolder is een erg goed vlindergebied. Er komen bijzondere soorten voor en de wat ‘gewonere’ soorten kom je daar in hele grote aantallen tegen. Het is dan ook een erg gevarieerd bos. Jaarlijks wordt in een heel korte tijd (1,5 uur) door zoveel mogelijk mensen het hele gebied onderzocht. Dit jaar is dat de middag van 11 augustus. Hulp is welkom, tel je ook mee?
Het Kuinderbos is meer dan zomaar een bos. Het bestaat uit graslanden, heiden, poelen, een grote diepe plas en zelfs een beek. En de bosgedeelten zijn ook erg gevarieerd, van dicht en schaduwrijk tot open en zonnig. Als je als vlinderliefhebber deze opsomming leest, weet je al dat er veel vlinders te verwachten zijn. Zo heeft de grote weerschijnvlinder zich er gevestigd en ook de grote vos was al snel aanwezig, nog voordat hij zich over het hele land uitbreidde. Sinds kort heeft ook de kleine ijsvogelvlinder het Kuinderbos ontdekt. Maar naast die soorten is het bijzonder hoeveel vlinders je er kunt zien. In het voorjaar is het oranjetipje er een veel voorkomende vlinder en een ochtendwandeling kan dan zomaar dertig of veertig oranjetipjeswaarnemingen opleveren. En ook de brandnetelvlinders als dagpauwoog, atalanta en ook kleine vos zijn er talrijk. In de zomer zijn er heel veel koevinkjes en begin augustus, als de Vlindertelling dit jaar wordt gehouden, zijn er veel landkaartjes te verwachten.
De vlindertelling in het Kuinderbos wordt al jaren georganiseerd tijdens de landelijke tuinvlindertelling. Harco Bergman, de boswachter, noemt het Kuinderbos dan ook de grootste wilde vlindertuin van Nederland. Tijdens de telling wordt door zoveel mogelijk mensen verspreid door het Kuinderbos op meer dan dertig routes geteld. Iedereen gaat in groepjes op pad, waarbij het liefst vlinderkenners worden gekoppeld aan mensen die nog wat minder weten. Je kunt dat aangeven op de aanmeldpagina. Bij terugkomst worden de waargenomen vlinders op een rijtje gezet en tijdens een hapje en drankje wordt de eindstand opgemaakt, die je diezelfde middag nog te horen krijgt. Voor tellers die van verder weg komen is er de mogelijkheid om, zonder kosten, de nacht ervoor al de tent op te zetten op het Staatsbosbeheerkampeerterrein van het Kuinderbos. Dan weet je zeker dat je er op tijd bent en bovendien kan je die ochtend al heerlijk ronddwalen in dit prachtige gebied.
Hoe komt een vlinder de winter door? #5
21-nov-2024
Hoe komt een vlinder de winter door? #4
19-nov-2024
Hoe komt een vlinder de winter door? #3
7-nov-2024