Stempagina BovensteBeste Bermbeheerder 2024

Maak kennis met de kandidaten

Dit zijn de kandidaten waarop je kunt stemmen (in willekeurige volgorde). Stemmen kan met de stemknop hieronder van 1 tot 21 juni 2024.

Klik op een kandidaat voor een nadere kennismaking.

Cris Stroe (medewerker beheer en uitvoering in Kralingen-Crooswijk in Rotterdam)
In een grote stad als Rotterdam zijn er veel belangen en stemmen en dan ecologisch bermbeheer invoeren is een hele opgave. De gemeente wil graag vergroenen en samen met bewoners laten ze zien dat het ook kan.

Gemeente Apeldoorn
Zeer grote gemeente (in oppervlak) die groen hoog in het vaandel heeft staan en graag bijdraagt aan het veelkleurige landschap waarbij de groene kleur de boventoon voert.

Jurtko Boerma & Joke Hellenberg (akkerbouwbedrijf Elswerd)
Veel mensen nemen het heft in eigen hand en maaien hun strookje groen plat. Deze akkerbouwers laten zien dat het ook anders kan. Ruimte laten voor de natuur en hier een handje bij helpen.

Gemeente Leudal
Op vele manieren probeert de gemeente bewoners en bedrijven mee te krijgen in het beleid om de natuur in de gemeente weer ruimte te geven en bermen daarbij in te zetten.

Maaiteam gemeente Leeuwarden
De gemeente Leeuwarden is al jaren bezig om de biodiversiteit in bermen, grasvelden te verhogen. Niet alleen voor de flora maar ook voor de fauna. Bermen worden gezien als onderdeel van een groter geheel.

Heidi van Noort: een 'buitengewone' bermbeheerder

Heidi van Noort is door heel veel mensen genomineerd voor de titel van Bovenstebeste Bermbeheerder 2024. Zij zet zich al jaren met hart en ziel en met succes in voor de natuur in Hellevoetsluis. Met haar activisme heeft ze veel invloed gehad op het beheer in haar gemeente. Maar Heidi is geen beheerder zoals bedoeld in deze verkiezingen. Ze is momenteel raadslid en commissielid Ruimte en Samenleving voor Groen Links/PvdA Voorne aan Zee.

Uit een van de nominaties: “Heidi is al zo lang als ik haar ken (zo'n jaar of 20-25) bezig met zaadbommetjes gooien, wild zaaien in boomspiegels en gemeentelijke bermen en/of braakliggend terrein enz. Daarnaast is ze altijd bezig met de politiek te bestoken om het maaibeleid te wijzigen, bomen te behouden, herplant af te dwingen en meer van dat soort zaken. Altijd als activiste en de laatste tijd ook nog als gemeenteraadslid GL-PvdA."

Heidi zegt daar zelf over: “De natuur en onze groene woonomgeving heeft mijn onverdeelde aandacht. Ik doe aan inheems wildzaaien (guerilla gardening) en probeer zo meer biodiversiteit, kleur en bloemenpracht te creëren. Ik denk dat ik bijna elk mooi plekje op Voorne aan Zee ken. Deze plekken zijn uniek, want Voorne aan Zee is een belangrijke groene oase. Hiermee moeten we erg voorzichtig zijn, zodat de verduurzaming van onze samenleving niet resulteert in een volgebouwd wind of zonnepark landschap.” (Bron: www.groenlinks-pvda-voorneaanzee.nl)

Mensen als Heidi kunnen door hun volharding beslissingen beïnvloeden. Ambassadeurs van de natuur zoals zij zijn inspirerend voor anderen en misschien wel nét zo belangrijk voor de bermen als de beheerders!