Jurtko Boerma en Joke Hellenberg-Boerma

Filmpje!

Jurtko Boerma en Joke Hellenberg

Koolwitje op ratelaar. Koolwitje op ratelaar.

Jurtko Boerma en Joke Hellenberg-Boerma van akkerbouwbedrijf Elswerd beheren al jaren een deel van de berm langs het Boterdiep tussen Doodstil en Rottum. Zij hebben het beheer van de gemeente overgenomen want die klepelde alleen maar, met als gevolg alleen paardenbloemen, gras en inheemse berenklauw. Nadat Joke en Jurtko al jaren al het maaisel afvoeren is er weer ruimte voor heel veel kleine ratelaar, ereprijs, gele en paarse morgenster! Zij kijken naar de planten wanneer ze kunnen maaien. En ze maaien in fases zodat er altijd wel wat voor insecten aan bloeiende planten te vinden is.

Meer informatie

Korte kringloop

Jurtko en Joke over deze nominatie: "Wat een leuke verrassing: genomineerd voor een landelijke prijs! En dat voor iets wat we graag doen, fijn vinden voor onszelf en de omgeving.

Onze boerderij Elswerd ligt op het Hoogeland in Noord-Groningen. Aan het Boterdiep, een oude waterweg met een lange geschiedenis. Tussen de boerderij en het Boterdiep lag een verwaarloosde trekweg, een karrespoor. Wij noemen dat het ‘Cerespad’. Die naam komt van de oude steenfabriek Ceres, twee kilometer verderop.

Het land is hier heel wijds en open. Oude paden houden de verbindingen in stand. Voor planten en dieren. Maar ook voor mensen. Dus toen de gemeente in 2006 een verhard fietspad van 3,5 km aanlegde op het oude trekpad en daarbij de berm 'netjes' wilde gaan onderhouden, kwamen wij samen met onze buurman van de steenfabriek, Bert Lanjouw, met een beter plan.

Bert was vegetatiedeskundige en voorzag ons van kennis, advies en hulp. Met elkaar hebben we het beheer overgenomen van de gemeente. Wij maaien de berm als de bloemen goed gezaad hebben en voeren het maaisel af naar de boerderij, waar we er mooie compost van maken. Zo houden we de kringloop lekker kort! Daarbij blijft het bermbiotoop erg geschikt voor bloeiende inheemse planten en insecten.

De eyecatcher is elk jaar weer de prachtige Paarse Morgenster. Die hier in Groningen zijn meest noordelijke bolwerk heeft.

Voor ons is het ‘riekdom dichtbie’..."

Jurtko Boerma en Joke Hellenberg-Boerma

Communicatie

Af en toe geven Jurtko en Joke excursies over de planten en het plantbeheer aan geïnteresseerden (o.a. aan IVN, Wierde & Dijk). Ze zijn nog gewoon akkerbouwer en doen het bermbeheer in hun vrije tijd uit vrije wil.