Texel

Texel is ongeveer 170 km2 groot en daarmee het grootste waddeneiland van Nederland. Er zijn hier veel verschillende landschappen te ontdekken, zoals duinen, graslanden, heide, bos, kwelders en stranden. Een heel bijzonder stukje natuur is de Slufter, een gebied vol geulen en kreken dat in open verbinding staat met de Noordzee. Je kunt hier het opkomen en afnemen van het tij meemaken en wandelen tussen zoutminnende planten als lamsoor en zeekraal. Naast wandelen en fietsen kan je een bezoek brengen aan de dorpjes De Koog en Den Burg of bezoekerscentrum Ecomare, waar ook zeehonden worden opgevangen. Vanuit Den Helder vertrekt zeer regelmatig een boot. Voor het kijken naar vlinders en libellen zijn de duingebieden het meest interessant.

Mooie plek voor algemene soorten

Texel is een mooie plek om kennis te maken met een aantal algemene libellensoorten. Het lantaarntje dank zijn naam aan het opvallende blauwe vlekje aan het einde van het achterlijf.

De houtpantserjuffer heeft een metaalgroene kleur en er is, in tegenstelling tot de gewone pantserjuffer, geen blauwe verkleuring op het achterlijf.

De viervlek is een algemeen voorkomende echte libel. Je kunt hem niet missen: de donkere vlek, midden in de rand van alle vier de vleugels is heel kenmerkend.

Eitjes in de boom

De houtpantserjuffer is de enige libel in Nederland die haar eitjes niet in het water of in waterplanten afzet. De eitjes worden afgezet in de bast van bijvoorbeeld els en wilg met een vrij zachte bast, die in de buurt van water staan. Het vrouwtje maakt met haar legboor een inkeping in de bast en legt een eitje. Hierdoor ontstaat een rij bobbeltjes op de bast die goed te vinden is. De eitjes komen uit in het voorjaar en de kleine larfjes laten zich in het water vallen.