geraniumblauwtje Cacyreus marshalli

Familie

blauwtjes (LYCAENIDAE)

Zeldzaamheid

In 1999 werd het geraniumblauwtje voor het eerst in ons land gezien; het betrof een exemplaar in Zeeuws-Vlaanderen, waarschijnlijk via een bloementransport hier binnengekomen. Ook in 2003 en 2005 werden verschillende exemplaren in Nederland waargenomen. De soort heeft zich in het zomerseizoen ook voortgeplant, maar heeft de winter hier niet overleefd.

Rode lijst

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Alle Nederlandse waarnemingen zijn gedaan in juli en augustus.

Levenscyclus

De rups leeft aanvankelijk aan de binnenzijde van een bloemknop of als mineerder in een blad, daarna in de stengel. Zijn aanwezigheid wordt verraden door de rode uitwerpselen op stengels en bladeren. De verpopping vindt plaats bij de onderste bladeren van de waardplant.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Duitse naam

Buchen-Streckfuss

Meer

Auteursnaam en jaartal

Butler, 1898

Herkenning

Kenmerken vlinder

De bovenkant van de vleugels is zowel bij het mannetje als bij het vrouwtje bruin met een geblokte franje. De onderkant van de vleugels is bruinwit gemarmerd. Opvallend zijn de vlekken in de binnenrandhoek van de achtervleugel en het staartje aan de achtervleugel.

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Plaatsen waar geraniums groeien; vaak in stedelijk gebied.

Planten

Waardplanten: Rode hanggeranium of Pelargonium; soms ook (wilde) ooievaarsbek en reigersbek. Bij de teelt van Pelargonium veroorzaakt het geraniumblauwtje in Zuid-Europa soms aanzienlijke schade.

Waardplant

Reigersbek
Erodium

Ooievaarsbek
Geranium

Geranium
Pelargonium

Soorten uit dezelfde familie blauwtjes (LYCAENIDAE)

tijgerblauwtje
Lampides boeticus

groentje
Callophrys rubi

staartblauwtje
Cupido argiades

rode vuurvlinder
Lycaena hippothoe

tijmblauwtje
Phengaris arion

iepenpage
Satyrium w-album

Alle soorten uit deze familie