Nieuwsbericht

Je vangt meer vlinders met stroop dan met azijn

maandag 28 september 2020

De herfst is een prima nachtvlindertijd. Als je nu en de komende weken op zoek gaat naar nachtvlinders, door te stropen, dan kun je flink wat uilen en andere motten te zien krijgen. Er is een aantal algemene soorten die alleen of met name in september en oktober vliegt. Ook worden de eerste winteruilen al actief.

De iepengouduil een echte najaarssoort De iepengouduil een echte najaarssoort

Voor de dagvlinders is het seizoen zo’n beetje over. Er zijn zeker nog wel vlinders als kleine vuurvlinder, icarusblauwtje en oranje luzernevlinder en ook de vlinderoverwinteraars als dagpauwoog en kleine vos komen nog wel eens tevoorschijn om nog even op zoek te gaan naar nectar, maar nieuwe soorten verschijnen er niet meer. Bij nachtvlinders is dat anders. In september en oktober zijn er heel wat soorten die voor het eerst te zien zijn. Een hele goede manier om die te zien te krijgen is door te stropen of smeren. Dat houdt in dat je een zoete, flink geurende stof op bomen smeert. Dat gaat om plekjes van 5x10 centimeter. De geur verspreidt zich en vanuit de omgeving worden nachtvlinders naar die plek gelokt. Stropen kun je het hele jaar door, maar het is vooral effectief als er verder niet veel te halen is. Als er veel bloeiende planten zijn, zoals in voorjaar en voorzomer, zie je niet veel vlinders op je stroop, maar nu, in het najaar is dat een erg succesvolle activiteit.

Herfstuilen tot november

De bruine herfstuil komt soms met tientallen op het smeer af. De bruine herfstuil komt soms met tientallen op het smeer af.

Nu komen de herfstuilen tevoorschijn, die vooral in september en oktober actief zijn, afhankelijk van de omstandigheden nog tot ver in november. De bruine herfstuil is een van de meest wijdverbreide en die kun je overal in Nederland wel vinden. Andere herfstuilen die je nu kunt zien zijn de variabele herfstuil en de grijze herfstuil, maar deze zijn minder verspreid in Nederland te vinden. De variabele is vooral op kleigronden aanwezig en die vind je bijvoorbeeld in het rivierengebied, maar ook in Groningen en in Limburg. De grijze herfstuil is meer een soort van de hogere zandgronden. Een ander groep uilen die juist nu actief is en wordt zijn de gouduilen. De essengouduil is een van de eerste en die is nu al zo’n beetje uitgevlogen, maar wilgengouduil, iepengouduil en populierengouduil zijn er ook in oktober nog volop. Een van de opvallendste is de felgekeurde wilgengouduil: prachtig heldergeel met bruine tekening. De wilgengouduil is overal te vinden waar de waardplanten wilg en populier aanwezig zijn. En die komen overal voor.

Zelf stroop maken

Er zijn vele recepten om lokstroop te maken, Download hieronder onze favoriete recepten!

 

Recept

2020 KarsVeling Natuurbericht Stropen