Verslagen

Nationale Nachtvlindernacht 2023

Met 67 openbare nachtvlinderlocaties hadden we wederom een mooi nachtvlinderweekend. De weersverwachting was goed. Op zaterdagnacht viel er op een aantal plekken in het land toch wat regen. Buiten dat was het een mooie Nachtvlindernacht-editie. Aan alle organisatoren én bezoekers van de Nationale Nachtvlindernacht: bedankt voor jullie deelname!

Locaties Nationale Nachtvlindernacht 2023

Arboretum Wageningen
Zoals elk jaar stonden medewerkers van De Vlinderstichting ook in 2023 samen met de nachtvlinderwerkgroep van de KNNV Wageningen tijdens de Nationale Nachtvlindernacht in het Arboretum Belmonte te Wageningen. Ondanks dat we er al vele jaren staan was de aanloop ook dit jaar met ruim 35 mensen weer goed te noemen. In het najaar is het altijd spannend wat het weer gaat doen, maar met langstrekkende buien ten westen en oosten van ons waren we erg blij met enkel wat druppels. Door de bewolking bleef het redelijk warm, en de trekvlinders die in de voorgaande dagen werden gezien zagen we deels ook terug op het laken: turkse uil, satijnlichtmot, oranje kruidenmot, zuidelijke grasuil en een viervlakvlinder. Naast de trekvlinders ook de mooie en typische najaarssoorten zoals drie soorten gouduilen, waarvan 2 lindegouduilen wel erg leuk waren, want deze soort zie je niet vaak als imago op het laken en twee soorten weeskinderen, het rood en karmozijnrood. – Jurriën van Deijk

Nationale Nachtvlindernacht 2023 - Marjelle Molenaar
Nationale Nachtvlindernacht 2023 - Marjelle Molenaar Nationale Nachtvlindernacht 2023 - Marjelle Molenaar

Nachtvlinderen in het noorden
Nabij Sellingen in zuidoost-Groningen werden op zaterdagavond drie lakens opgebouwd. Daarnaast werd er ook een nachtvlinderval gezet en werden er een aantal bomen gesmeerd. Toen de lampen rond kwart over 8 aangingen, werd meteen duidelijk dat er een nest van hoornaars in de nabije omgeving aanwezig was, aangezien deze in grote aantallen op het laken verschenen. Gelukkig kwamen er ook nachtvlinders op het licht af: uiteindelijk nog 77 soorten. Hieronder best een aantal leuke nachtvlinders, zoals windepijlstaart, dennenbandspanner, schijnnonvlinder, zuidelijke grasuil en witte-l-uil. De zwarte-c-uil was in aantal het best vertegenwoordigd samen met de buxusmot. Een geslaagde avond! – Rik Wever

Witte-L-uil Dennenbandspanner Rik Wever
Windepijlstaart

Veelvoorkomende nachtvlinders
Deze nachtvlinders hadden tijdens het Nachtvlindernacht-weekend van 2023 de hoogste aantallen met ingevoerde waarnemingen (Nederland):

  • Macro's: huismoeder, vierkantvlekuil, schimmelspanner, taxusspikkelspanner, appeltak, windepijlstaart, stro-uiltje, volgeling, breedbandhuismoeder, , zwarte-c-uil, , zuidelijke grasuil, maansikkeluil, essengouduil, zwart weeskind, agaatvlinder, gamma-uil.
  • Micro's: Grote appelbladroller, witvlekspitskopmot, windevedermot, tweelijnmot, triangelmot, nazomergranietmot, oranje kruidenmot, satijnlichtmot, buxusmot.

Om alvast in de agenda te noteren: in 2024 valt de Nationale Nachtvlindernacht op 5 & 6 juli (20e keer!).

Verslagen 2023

Heb je deelgenomen aan de Nationale Nachtvlindernacht 2023? 
Mocht je een klein verslag (met foto's) van de nacht gemaakt hebben dan vinden we dat ook leuk om te ontvangen zodat we deze hier op onze site of onze sociale media kanalen kunnen plaatsen. Uiteraard met naamsvermelding.

meetnet@vlinderstichting.nl

Verslagen 2022

Verslagen van de Nationale Nachtvlindernacht

Nationale Nachtvlindernacht